O mljekomatima samo neslužbeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mljekomati su trenutno hit u Europi, posebice u nama obližnjoj Italiji. Pri eventualnom postavljanju takvih automata na podrucju Istre trebalo bi se voditi racunicom da oni moraju biti na frekventnome mjestu, gdje je potrošnja mlijeka veca, jer inace takav sistem prodaje nije isplativ, veli Silvano Orbanic, predsjednik udruge Mlikarica, koja okuplja istarske proizvodace mlijeka.

U Trstu je nedavno otvoren prvi mljekomat. Ovaj sistem distribucije mlijeka putem specijalnih mašina koje se svako jutro pune tek pomuzenim mlijekom u Italiji postoji vec nekoliko godina, a petstotinjak automata diljem zemlje potrošace privlace ne samo zbog niže cijene (litra mlijeka košta jedan euro), vec i zbog kvalitete proizvoda. Automati su postavljeni u velikim prodajnim centrima, na izlazima iz supermarketa, u najprometnijim ulicama, a iza sistema najcešce stoji zadruga uzgajivaca.

Hoce li uskoro ovakvi automati stici i do nas? Silvano Orbanic kaže da o bankomatima mlijeka u udruzi još nisu službeno raspravljali, no clanovi su s ovakvim vidom prodaje upoznati i o njemu su razgovarali.

Isticuci da bi privatnici mogli pronaci interes u ovakvom vidu prodaje, Orbanic veli da bi do problema u realizaciji projekta u Hrvatskoj moglo doci zbog birokracije buduci da bi takvu prodaju trebalo uskladiti s postojecim zakonima i propisima.


Podijeli: Facebook Twiter