O ljudima kojima puca film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jutarnjih projekcija za novinare filmova "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza i "Predstava" Dana Okija, glasnogovornik festivala Hrvoje Pukšec je u utorak u festivalskom centru Circolu vodio razgovore s filmskim ekipama.

Prva na redu bila je dosad najbrojnija ekipa koja se predstavlja na festivalu, ona filma "Šuma summarum". Pukšec je od redatelja htio doznati je li u film, koji je pun kontroverznih scena, ubacio i neke svoje frustracije.

"Šokantne stvari koje su prisutne u filmu nisu samo moje frustracije. Ono što sam htio napraviti jest kanalizirati te cudne stvari i prikazati ih kao društveni fenomen", rekao je Ivan Goran Vitez.

Glumci su svi redom pohvalili redatelja i produkcijsku kucu Kinorama te istaknuli da su se tijekom snimanja jako zabavili. Nina Violic je posebno istaknula izmišljeni jezik koji je korišten u filmu, dok je Željko Königsknecht istaknuo da je usprkos malom budžetu bilo uvijek zabavno otici na snimanja, makar i o svojem trošku.

Vilim Matula je kazao da je bio vrlo iznenaden ulogom koju mu je redatelj namijenio te da je zakljucio da se Vitez uglavnom bavi ljudima kojima puca film.

Ekipu filma "Predstava" predvodio je redatelj Dan Oki (Slobodan Jokic), koji je u kratkim crtama ispricao kako se s obitelji našao u New Yorku 11. rujna 2001.

"Tada sam snimao ono što se dogada u gradu, a iako sam dobio ponudu da taj materijal prodam za 15 tisuca dolara, nisam to ucinio. Taj sam materijal iskoristio za film koji je zapravo jedna hibridna forma izmedu dokumentarnog i igranog.

Najveci su nam problem bile financije pa sam zapravo dvije trecine filma financirao sam. Ono što me u scenariju najviše zanimalo bilo je prikazati odnose medu likovima koji se slucajno nadu u tragediji koja s njima zapravo i nema neke veze", rekao je Oki.

Snimatelj filma Raul Brzic zahvalio je Okiju na povjerenju jer je to prvi film na kojem je radio i trudio se da igrani dio vizualno ne odskace od dokumentarnih snimaka. Glumica Vanda Boban je kazala da joj je to prva veca uloga u filmu te da je tema 11. rujna nešto što se tice svih nas. (B. VINCEK, snimio S. RADOLOVIC)

Veljku Bulajicu nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor"

Legenda hrvatske kinematografije redatelj Veljko Bulajic u ponedjeljak je u Areni primio nagradu za životno djelo "Vladimir Nazor". Bulajicu je publika u Areni darovala srdacan i srcan aplauz, a putem kratkog kolaža mogla se prisjetiti njegovih najboljih filmova.


Na konferenciji za novinare u utorak Bulajic je ponovno zahvalio svima i podsjetio prisutne da je on bio jedan od inicijatora za pokretanje te nagrade.

"U Areni sam se prvim filmom predstavio kada sam imao samo 27 godina. Publika je moj 'Vlak bez voznog reda' iznimno dobro prihvatila, a to su bila vremena kada se nisu radili filmovi suvremene tematike. Ja sam autor koji smatra da njegova djela trebaju komunicirati s publikom i ne bih mogao napraviti film za sebe i svoju rodbinu.

Nisam se umorio od snimanja jer je to nešto što vas pomladuje. U pripremi imam jedan projekt, no o njemu cu vam govoriti kada bude vrijeme za to", rekao je Bulajic.


Podijeli: Facebook Twiter