O ljubavi, snovima i željama

Autorica na otvaranju izložbe
Autorica na otvaranju izložbe

U sklopu Rovinj Art Programa (R.A.P.) u crkvi svetog Tome, otvorena je izložba slika akademske umjetnice Ljiljane Vlačić pod nazivom "Ljubav i snovi". Svi koji poznaju ranije radove, ali i dušu i senzibilitet umjetnice drugačiji naziv ciklusa i poruka koje slike nose - o ljubavi i snovima, nisu mogli ni očekivati. Dakle, ljubav i snovi, ali i daleko više od toga što autorica u sebi nosi, dijeli i poručuje bili su i više no poziv publici da se izložbi i njenom otvaranju odazove u velikom broju. Kako je to na svečanosti otvaranja istaknuo viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Dario Sošić, u slikarskom ciklusu "Ljubav i snovi" Ljiljana Vlačić, komunicira s publikom/gledateljima ali i internalizira svoj govor i obraća se sama sebi.

Emocije oblikovane u riječi

- Svatko od nas vodi svoj unutarnji dijalog. Postoji bezbroj nevažnih misli koje su neodređene i koje treba srediti, dati im smisao. Misli o stvarima koje se pojavljuju u našem umu ali i želje, snovi. Upravo na to upućuju njezine slike, na želje i snove. Ona u slikama naglašava uspomene odnosno, pamćenje koje uz pomoć stvorenih znakova dovodi do simbolizacije svojih imaginacija. Svojim nam slikama uspijeva dočarati i povezati svoj svijet s našim, piše u predgovoru kataloga Sošić, koji je istaknuo i da su slike Ljiljane Vlačić pune emocionalnih sadržaja oblikovanih u riječi kao što su ljubav, snovi, želje, putovanja, sjećanje...

Stvaralački kontinuitet

- Istovremeno ti emocionalni naboji nisu nerazdvojivo povezani s informacijom koju želi poručiti sebi ili drugima. Autorica uspijeva u svojim slikama odvojiti informaciju od njezina emocionalnog sadržaja ili afekta, zato što imaju i jedno i drugo, a ne samo jedno ili drugo. Stoga, i može komunicirati istovremeno na više razina- s nama, sama sa sobom ali i s budućim djetetom koje tako željno očekuje. Slikarski su to radovi romantičarskih želja, s puno ljubavne poezije, ljudske topline i vedrine. Skromno naginje izvornom slikarskom iskustvu koje se pretvara u stvaralački kontinuitet i kojeg nije moguće zaobići, zanijekati ili zaboraviti, poručio je na svečanom otvorenju izložbe Dario Sošić.

Izložba Ljiljane Vlačić, autorice koja je izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, može se razgledati do sredine kolovoza. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter