O kulturi u Poreču na kraju ČetvrtogDoxa

S okruglog stola 'Kultura iz naših cipela'
S okruglog stola 'Kultura iz naših cipela'

Riješiti probleme u komunikaciji između Pučkog otvorenog učilišta i kreativnih pojedinaca, udruga, pa i Grada te izrada kulturne strategije za Poreč, kakve Istarska županija, Pula, Umag i Pazin već imaju, a Labin i Rovinj upravo pripremaju, osnovni su zaključci s današnjeg okruglog stola "Kultura iz naših cipela" na temu kulture u Poreču, kojim je u teatrinu Zajednice Talijana zaključen ČetvrtiDox. Riječi je bilo i o utjecaju političkih, ideoloških i ekonomskih centara moći na kreiranje kulture. Manifestaciju je organizirala grupa građana i građanki OKUP (Obojimo kulturu u Poreču) nakon što je Učilište otkazalo četvrto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma PorečDox.

Na okruglom stolu, uz moderiranje Sniježane Matejčić, sudjelovali su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić-Vekić, kustosica Etnografskog muzeja Istre, kulturna antropologinja i etnologinja Ivona Orlić, predstavnice Centra za građanske inicijative, nekadašnji ravnatelj Učilišta Drago Orlić, umjetnici Eugen Varzić, Nenad Jakovljević i Petra Počanić te još petnaestak građana. Kako je napomenuto, nisu se odazvali gradonačelnik Edi Štifanić, predstavnici Učilišta na čelu s ravnateljicom Sanjom Radetić Fatorić, Turističke zajednice s direktorom Nenadom Velenikom i turističkih tvrtki. 

- Zašto se neki projekti i programi ostvaruju, dobro su prihvaćeni i uspješni, a drugi ne? Ovisi to o politici, zadovoljstvu građana i strukturi moći unutar ustanova, uvodno je rekla Orlić, napominjući i da određene manifestacije i oživljavanja povijesnih događaja zapravo govore o onima koji ih ostvaruju. Usporedila je popularnu priču porečke Giostre i PorečDox koji okuplja malobrojniju publiku, ali onu koja promišlja društvene i socijalne probleme, postavlja pitanja i želi nešto promijeniti, zbog čega nije toliko draga vlasti. "Pohvalne su obje vrste događaja i druženja građana, a njegovati i zadovoljiti treba i jednu i drugu vrstu publike", istaknula je. 

Torbica je naglasio da je prisutan i kao političar točno određene ideologije te da je razumljivo da se politika očituje kroz kulturu. "Nekome će se svidjeti to što se zalažemo i njegujemo multukulturalnost i dvojezičnost, a nekima ne. No, suština svega je upravo komunikacija.Početak izrade kulturne strategije Poreča Štifanić Dobrilović je najavila za sljedeću godinu i dodala da će biti uključeni svi spomenuti. Otkazivanje PorečDoxa, o čemu je informirana tek neposredno prije održavanja njegove alternative, i reakciju OKUP-a definirala je pljuskom koja ponekad dobro dođe da čovjek stane, dobro analizira situaciju i pronađe nova rješenja.

- Najlakše je prihvatiti globalno prijemčive događaje koje uglavnom organiziraju međunarodno priznate institucije. Ogromna je odgovornost ljudi koji vode lokalne zajednice da njeguju i daju priliku da se izraze svojim umjetnicima i civilnom društvu, jer nam oni pomažu da napredujemo i da stvari vidimo drugačije, poručila je Matejčić. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter