O kriminalu, oprostu i BMW-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nisam mogao ni pomisliti kakve ce se deformacije dogadati i kakav zamah korupcije i kriminala! Hrvatska politika trebala bi od naroda tražiti oprost za nebudnost i necinjenje koje je omogucilo procvat korupcije - izjavio je Vladimir Šeks na Dan nezavisnosti u intervjuu za Novu TV i tom svojom izjavom iznenadio stranacke kolege, a potpuno razbjesnio opoziciju.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic za Novi list je izjavio da stranka nikada nije raspravljala o mogucnosti traženja oprosta od naroda te da ce sa Šeksom vidjeti na što je mislio, a oporbeni prvaci SDP-a i HNS-a porucuju Šeksu: «Nema šanse da s HDZ-om dijelimo odgovornost za korupciju i pljacku.»

No, kad bi to htjeli HDZ-ovci bi se mogli, i to puno ucinkovitije i konkretnije nego deklarativnim traženjem oprosta, barem djelomicno iskupiti zbog šokantnog razmaha korupcije u razdoblju nakon 2003. godine: mogli bi, primjerice, razmisliti o prebacivanju novca što su ga dobili prodajom skupocjenog Sanaderovog BMW-a iz stranacke blagajne u državni proracun.

Valjda ne postoji dužnosnik HDZ-a koji u proteklih godinu dana nije izjavio da ništa nije znao o kupnji blindiranog auta koji je koštao 4,2 milijuna kuna. Dosad su mediji, ali i sami HDZ-ovci u neslužbenim razgovorima, implicirali da je i novac za BMW svoje podrijetlo imao u operaciji izvlacenja sredstava putem agencije Fimi-Medija.

U svojoj izjavi za naš list neizravno je, ali jasno, to u subotu potvrdio glavni tajnik stranke Branko Bacic kojega smo upitali za sudbinu 196,5 tisuca eura dobivenih prodajom Sanaderovog BMW-a. "Poslovanje Fimi-Medije je predmet istrage USKOK-a i stoga to ne mogu komentirati. Jasno da ce naša stranka nadležnim institucijama dostaviti sve tražene podatke", rekao je bio Bacic.

Baciceva izjava prvo je otvoreno priznanje iz HDZ-a da bi mogle biti istinite medijske spekulacije o postojanju crnog fonda i kupnji Sanaderove blindirane «sedmice» upravo iz sredstava nelegalno izvucenih iz javnih tvrtki.

Na naše izravno pitanje hoce li HDZ vratiti novac proracunu ako se dokaže da je BMW kupljen pomocu Fimi-Medije, Bacic je kazao da ne može odgovarati hipotetski. Ako bi istraga o Fimi-Mediji pokazala da je Sanaderov BMW kupljen nelegalnim novcem, za HDZ bi to bila vrlo neugodna cinjenica jer bi to znacilo da su «oprali» novac izvucen iz javnih tvrtki.


Podijeli: Facebook Twiter