O konačnoj dimenziji bazena odlučit će gradski vijećnici

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Polemike oko izgradnje gradskog bazena u posljednje se vrijeme sve više zahuktavaju. Vjerojatno je tome razlog sve bliža realizacija koju je gradonačelnik Boris Miletić obećao u ovom mandatu kojem je preostalo još nešto više od godinu dana. No, dodatnu je "iskru" u vatrenu polemiku bacila i anketa koju je na uzorku od 600 građana nedavno provela agencija Ipsos Puls, a na zahtjev Grada Pule koji pojašnjava da je želio utvrditi kakav bazen građani žele. Gradonačelnika Borisa Miletića upitali smo za komentar i, prije svega, je li očekivao ovakvu reakciju.

Za kvalitetnu raspravu potrebni argumenti

- Kao i kod svakog drugog značajnog projekta, i ovo je istraživanje zapravo redoviti postupak koji kao Grad provodimo upravo da bi vidjeli koje su to potrebe i želje građana. Istraživanje je provela renomirana agencija na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika i rezultati su pokazali da većina ispitanika želi financijski održiv bazen na Verudi, odnosno bazen koji neće biti teret gradskom proračunu, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Komentirajući činjenicu da se žustra rasprava vodi i na društvenim mrežama te da je Facebook grupa "Trebamo olimpijski bazen u Puli" dosad prikupila šest tisuća članova, Miletić dodaje da apsolutno uvažava svačije mišljenje i stavove, no isto tako smatra da je za kvalitetnu raspravu potrebno imati određene argumente.

- Ako nekoga jednostavno priupitate želi li veliki ili mali bazen u svom rodnom gradu, naravno da će svatko reći da je za veću opciju. No, onda moramo isto tako biti iskreni i reći koliko to košta i što takva odluka nosi sa sobom. Odgovorno vodimo ovaj grad vodeći posebnu brigu o svakoj utrošenoj kuni, a to ćemo nastaviti činiti i dalje. O konačnoj dimenziji bazena odlučit će gradski vijećnici na temelju svih relevantnih podataka koje nastojimo prikupiti da bi mogli donijeti što kvalitetniju odluku i rješenje na zadovoljstvo svih Puljana. U ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano je 1,9 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Radi što kvalitetnijeg projekta bazena, oformljena je posebna radna skupina koju čine predstavnici Grada Pule, Gradskog vijeća te plivačkih klubova i udruga i oni se redovito sastaju da bi dobili što kvalitetnije prijedloge o samom projektu, rekao je nadalje Miletić.

Istraživanje javnosti, kaže Miletić nadalje, jasno je pokazalo da između četiri ponuđene opcije, više od polovine ispitanika smatra da je bazen dimenzija 33x25 metara s polivalentnim bazenom za djecu, neplivače i osobe s invaliditetom najkorisniji za građane, a tu varijantu 60 posto građana bira i kao onu koju bi Grad trebao provesti. Govoreći, pak, o odabiru lokacije, kaže da je prema trenutno važećim prostornim planovima Grada Pule, gradnja bazena moguća na nekoliko lokacija, a jedna od njih je područje sportskog centra Veruda na kojemu uz nogometno igralište i Dom sportova Mate Parlov, postoji sva potrebna infrastruktura.

Multifunkcionalan i financijski isplativ objekt

- Trendovi u svijetu su takvi da se bazeni nastoje smjestiti uz ostale već postojeće sportske komplekse upravo da bi im iskorištenost bila što veća. Neovisno o samoj lokaciji javnog bazena, najvažnije je da Puljanima omogućimo korištenje bazena, za rekreaciju i školu plivanja, ali i za sportove na vodi. Budući gradski bazen mora biti multifunkcionalan objekt, financijski isplativ, ekonomičan i energetski učinkovit te bazen koji će zadovoljiti potrebe građana Pule, kako plivačkih klubova tako i plivača rekreativaca te osoba s invaliditetom. Današnja racionalna odluka nije prepreka da s vremenom izgradimo i 50-metarski bazen ako se za to zaista pokaže potreba, pa i kao dio nekih od budućih turističkih projekata. U današnjim okolnostima srednja solucija je racionalna opcija, rezimirao je gradonačelnik.

Na upit zašto onda odmah ne izgraditi olimpijski bazen, odgovara da sa sadašnjim proračunom i financijskim uvjetima u kojima se grad nalazi predlaže umjerenu opciju koja će zadovoljiti sve potrebe.

- Izgradnja bazena prije svega mora biti financijski odgovorna, a cijena realizacije ovog projekta, kao i njegovo godišnje održavanje, ne smiju stvarati nove troškove za građane Pule i utjecati na njihov standard. S druge strane, Pula će se dalje razvijati i samim time otvarati prostor i za neka druga rješenja. Na tragu prethodno donesene prostorno-planske dokumentacije osigurani su preduvjeti za nove investicije na području Sv. Katarina, Monumenti i Muzil. Kao što je poznato, za to područje nedavno su stigle i dvije ozbiljne ponude od investitora za koje vjerujem da će uz planirane objekte izgraditi i određene sportske sadržaje, rekao je Miletić.

Uspoređujući troškove izgradnje bazena dimenzija 33x25 metara i 50-metarskog bazena, gradonačelnik ističe da, prema prvim procjenama, za bazen veličine 33x25 metara troškovi izgradnje iznose oko 30 milijuna kuna, za bazen istih dimenzija, ali s dodatnim bazenom za neplivače i osobe s invaliditetom iznose 36 milijuna kuna, za olimpijski bazen dimenzija 50x25 metara potrebno je izdvojiti 43 milijuna kuna, dok troškovi izgradnje za olimpijski bazen s dodatnim bazenom dosežu iznos od 52 milijuna kuna.

Rok izgradnje oko godinu dana

- U tijeku je izrada detaljne analize potrošnje energije i vode te investicijskih i pogonskih troškova termotehničkih sustava budućeg gradskog bazena koju izrađuje neovisno stručno tijelo, Fakultet strojarstva i brodogradnje sa Sveučilišta u Zagrebu. Analizom će se obuhvatiti već ranije navedena dva moguća scenarija izgradnje bazena. Uz spomenuto izradit će se i detaljan obuhvat analize za sustav centralnog grijanja i grijanja bazenske vode, sustav klimatizacije i ventilacije i sustav potrošnje vode. Naime, bitna stavka je mogućnost iskorištenja obnovljivih izvora energije, odnosno utvrđivanja energetskog potencijala obnovljivih izvora. Želim napomenuti kako će sve projekcije u konačnici biti prezentirane na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, kada se bude i donosila konačna odluka, zaključio je gradonačelnik, a na pitanje kada očekuje da bi gradnja mogla početi kaže da slijedi tematska sjednica Vijeća na kojoj očekuje zdravu i argumentiranu raspravu, a nakon toga slijedi odluka o lokaciji i konačnoj dimenziji bazena, dok sam početak izgradnje očekuje već u ovoj godini, odnosno po okončanju postupka javne nabave te izgradnja ne bi trebala trajati duže od 12 mjeseci.

Ništa od EU fondova

Na upit može li se kod zatvaranja financijske konstrukcije računati na europske fondove, gradonačelnik Boris Miletić kaže da, na žalost, trenutno to nije moguće. Naime, pojašnjava, financiranje kroz Operativne programe EU "Konkurentnost i kohezija" za programsko razdoblje od 2014. - 2020. nisu predviđeni ciljevi i projekti po kojima je moguće financiranje sportske infrastrukture. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter