O književnosti između dviju domovina

Zbor "Franjo Glavinić" uveličao je  svečanost otvaranja skupa (N. O. R.)
Zbor "Franjo Glavinić" uveličao je svečanost otvaranja skupa (N. O. R.)

Izvedbom himne i svečane pjesme Istarske županije, preksinoć je u rovinjskom Domu kulture započeo XIII. susret književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. Brojnim sudionicima Susreta u ime domaćina, Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić", pozdravnim se riječima obratio predsjednik Društva dr. Branimir Crljenko. U ime Grada Rovinja sudionike je pozdravio predsjednik rovinjskog Gradskog vijeća Davorin Flego, koji je podsjetio da je Rovinj grad u kojem se njeguju, poštuju i žive različitosti svih njegovih sugrađana. Pozdravnim riječima skupu se obratila i predsjednica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Piskulić, podsjetivši na riječi don Branka Sbutege, koji je isticao kako uživa biti manjina jer to znači biti privilegiran. 
 
Okupljene pisce na svečanosti otvorenja predstavila je domaćica susreta Sonja Dušić, dok su ulomke iz vlastitog stvaralaštva čitali Mato Arlović, Stipe Cvitan, Šimun Šito Čorić, Drago Draguzet, Ljubica Kolarić-Dumić, Robert Hajszan, Avelina Kovačić, Desanka Matijević, Tomislav Milohanić, Nevenka Nekić, Miroslav Sindik i Ana Šoretić/Schoretits. 
 
Jučerašnji dan prošao je u znaku stručno znanstvenog skupa, na kojemu se moglo poslušati čak 15 priopćenja na temu književnosti između dviju domovina, standardima zaštite manjina te drugih zanimljivih autorskih referata sudionika susreta. 
 
Tako je "O pravima nacionalnih manjina u RH-a" govorio Mato Arlović, a Robert Hajszan predstavio temu "Školstvo za hrvatske učenike u austrijskom Gradišću". Tema Đure Vidmarovića bila je "Josip Gujaš-Đuretin, uz 40. obljetnicu smrti", Antonia Sammartina "Pisana riječ na moliškohrvatskom danas", a Damira Murkovića "Ratifikacija protokola ugovora o kulturnoj suradnji između TR i RH". Ljubica Kolarević-Dujmić govorila je na temu "Ikavica- izgubljeni govor srijemskih Hrvata" a naslov izlaganja Jakova Ivančića bio je "Petrovaradin jučer, danas, sutra". Veljko Kajtaziji imao je temu "Položaj Roma u Republici Hrvatskoj", Nevenka Nekić "Povijest kao tema književnog dijela", a Ana Šoretić "Ovi onkraj rijeke, hrvatska poezija na širokom prostoru". Jasminka Domaš svoje je izlaganje naslovila "Uloga hrvatskog radija u zaštiti autohtonih hrvatskih manjina nekad i danas", Tuge Tarle "Nostalgija za zavičajem u djelima hrvatskih autora iz dijaspore", Šimun Šito Ćorić "Stotinu najznačajnijih Hrvata i Hrvatica od stoljeća sedmog do danas". Jelena Dodig je izložila priopćenje predsjednice Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata pod naslovom "Kad srce zašuti", a Željko Glasnović "Imaju li manjine izvan RH ona prava koja uživaju manjine u Hrvatskoj". 
 
Izložba "Romi putujući narod"Upriličena je i izložba "Romi- putujući narod" koju je pripremila Slavica Božićević u zgradi Hrvatskog kulturnog doma. 
Stručno znanstveni skup organizirao je HKD Rovinj "Franjo Glavinić", uz podršku Grada Rovinja i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Državnog ureda za Hrvate izvan RH i Hrvatske matice iseljenika. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter