O Kaštijunu kada stignu svi relevantni pokazatelji

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (M. MIJOŠEK)
Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (M. MIJOŠEK)

- Triput ste pretjerali u ciframa koje iznosite, opovrgnuo je u ponedjeljak na posljednjoj ovogodišnjoj skupštini Istarske županije načelnik županijske uprave Valerio Drandić navode županijskog vijećnika Damira Kajina (ID) o cijeni izgradnje ŽGCO Kaštijuna.

Kajin je naveo da ima informacije da će konačna cijena centra iznositi najmanje 84 milijuna eura, a udjel županije, općine i gradova u investiciji više od 30 milijuna eura. Drandić je ustvrdio da će ukupni trošak izgradnje ŽGCO-a iznositi 35 milijuna eura, pri čemu će se oko 20 milijuna eura isplatiti iz europskih fondova, županijski udjel sa svim općinama i gradovima je 6,4 milijuna eura (zajam Europske investicijske banke), sličan je udjel Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će se preostali dio isplaćivati iz same cijene oporabe otpada u Kaštijunu. Drandić je priznao da se s izgradnjom kasnilo godinu dana, ali da je odgovornost na Fondu kao investitoru i izvođaču koji će zbog kašnjenja morati platiti "penale". Prethodno je Marino Roce (HDZ) pitao zašto se već pola godine izbjegava održati tematska sjednica o Kaštijunu o čijem radu županijski vijećnici i dalje nemaju saznanja, na što je predsjednik županijske skupštine Valter Drandić kazao da se još uvijek čekaju svi relevantni podaci i pokazatelji bez kojih rasprava ne bi bila plodonosna.

Kajin je također ustvrdio da je u tijeku javna rasprava urbanističkog plana uređenja turističkog naselja Velika Punta kraj Karigadora gdje se "na području od 4,48 hektara kojeg su se domogli prvaci IDS-a Bujštine planira hotel i 28 vila" izrazivši sumnju u pogodovanje prilikom urbanizacije. Županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić odgovorio je da  županijski prostorni plan donesen u lipnju samo opisno popisuje sve turističke lokalitete, a da se o konkretnim pitanjima odlučuje na općinskoj razini, pa bi upit trebao uputiti Općini Brtonigla. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter