O Jugoslaviji i svijetu 1968.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli predstavljena je knjiga dr. sc. Hrvoja Klasica "Jugoslavija i svijet 1968.". Knjigu koja se bavi promjenama u Jugoslaviji 1968. i njezinu položaju u svjetskom i europskom kontekstu, odnosu prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu predstavio je dr. sc. Igor Duda.

On je dao i kratak presjek najvažnijih zbivanja u Jugoslaviji te godine, te je opisao stanje društva i politicku situaciju 1968. godine.

- Knjiga ima 450 stranica, podijeljena je na pet poglavlja i sadrži 16 crno-bijelih fotografija. Najvece je poglavlje ono posveceno studentima koje se smjestilo na 200 stranica. Djelo sadrži i 1.400 bilježaka te 265 jedinica literature. Grada ove knjige je obimna, ali takav je i sam tekst. Valja napomenuti da je to prva studija fenomena 1968. u hrvatskoj historiografiji.

Prije prezentacije publika je mogla pogledati kratak dokumentarni film "Devalvacija jednog osmjeha" o sudbini Arifa Heralica, radnika zenicke željezare, ciji se lik nalazio na novcanici od tisucu dinara.

Klasic je kazao da knjiga nije samo o 1968. jer je to jedna od onih povijesnih godina koje sa svojim uzrocima i posljedicama traju duže od 365 dana.

- Knjiga bi trebala biti sonda kojom se istražuje funkcioniranje Jugoslavije, svijeta i Josipa Broza Tita koji je bio akter, arbitar, ali i vrstan manipulator. Zanimljivo mi je da strani povjesnicari naših godina ne znaju puno o Jugoslaviji koja je tada igrala jako veliku ulogu na medunarodnoj politickoj pozornici, kazao je Klasic.

Hrvoje Klasic roden je 1972. godine u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti na sisackoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter