O jeziku i kazalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost Dorucka s autorom Voje Šiljka u kavani Mozart trebao je biti cuveni glumac Pero Kvrgic, no on zbog zdravstvenih problema nije mogao doputovati u Pulu, pa je na njegovo mjesto sjeo teatrolog i pisac Boris Senker. To Šiljka nije sprijecilo da s gostom prvo govori upravo o Kvrgicu, o kojem Senker piše za Hrvatski biografski leksikon.

- Leksikon zahtijeva krace tekstove, no o Kvrgicu mi nije uspjelo napisati ništa krace od 200 redaka. Što je on sve glumio i kako je to glumio veliki je popis, a teško je, kada se o njemu piše, preskociti i najmanju od tih uloga. Kvrgica sam prvi put vidio u Puli dok sam bio gimnazijalac i to u predstavi "U logoru" Miroslava Krleže. Tamo je glumio poljskog Židova koji ima samo jednu recenicu i nestaje u mraku. Poslije sam doznao da su on i Gavella na njoj radili tjednima, ispricao je Senker.

Šiljka je zanimalo do koliko godina glumac može glumiti, te tko je u Hrvatskoj rekorder.

- Legenda je Zvonimir Rogoz - on je stoti rodendan proslavio na pozornici. Bilo je to u postavi "Gospode Glembajevih", a on je u prvom prizoru trebao izreci recenicu: "Ovo nije jubilej, ovo su karmine," kazao je Senker.

Šiljak i Senker govorili su o Milanu Begovicu i njegovom odnosu s Miroslavom Krležom, o Williamu Shakespeareu i o teorijama o njemu koje je u knjizi "Will u vremenu" sakupio Stephen Greenblatt, te o kazališnim djelatnicima kao što su šaptac i inspicijent. Senker se prisjetio i svog prvog doživljaja kazališta iznutra.

- Bio sam student i profesor nas je vodio u malo kazalište Trešnja gdje smo se popeli na pozornicu nakon izvedbe Krležinog "Adama i Eve". Ono što me najviše iznenadilo bio je miris znoja i prašine nakon predstave - tada sam osjetio tu tjelesnost kazališta, a kada vas to uhvati, više vas ne pušta, kazao je Senker.

On je ujedno bio i gost prekjucerašnjeg programa Identitet drame u kojem je zajedno s Mimom Simic i Vladimirom Stojsavljevicem predstavljao svoju knjigu "Teatrološki fragmenti". Knjiga je sastavljena od sedamnaest tekstova podijeljenih u tri skupine u kojima se Senker bavi hrvatskim autorima i komentatorima u devetnaestom i dvadesetom stoljecu.



Predstavljena je i knjiga Stipana Trogrlica "Mons. Božo Milanovic" o kojoj su, osim autora, govorili Antun Šuljic, Josip Grbac te akademik Josip Bratulic. Ova studiozna i kompetentna monografija najviše se oslanja na dokumente Milanovicevog osobnog arhiva, no Trogrlic je uz to koristio i usmene iskaze.

U programu Razgovor iza zavjese Mate Kapovic je predstavio svoju knjigu "Ciji je jezik?". Nadu Gašic je zanimalo kako je knjigu primila publika.

- Onaj dio publike koji nije strucan knjigu je dobro prihvatio. Njima je ona kao prirucnik i, ako imaju neke jezicne dvojbe, mogu u njoj pronaci odgovore. Lingvisti i oni koji se bave jezikom bili su dosta kriticni prema njoj, kazao je Kapovic.

"Ciji je jezik" bavi se i interpretacijom jezicnih promjena, a sam autor zakljucuje da su cesto te promjene politicke i ideološke prirode.

- Jedan jednostavan primjer toga je uporaba rijeci glasovanje umjesto rijeci glasanje. Netko je pametan odlucio da se glasaju životinje pa ta rijec onda nije dobra za ljude. Promjena iz glasanje u glasovanje nije bila prirodna, vec uvjetovana i kao takva nepotrebna.

S druge strane, ponekad je lako prepoznati politicko opredjeljenje onih koji koriste neke rijeci umjesto nekih drugih. Tako ce ljevicari uglavnom kazati Evropa, dok ce pripadnici desne politicke struje reci Europa, kazao je Kapovic. (Boris VINCEK; snimio Saša MILJEVIC)


Lucic, Simic i Kapovic u P14 o izborima

Na prvom izdanju PMSSS-a u nedjelju navecer, odnosno P14 Mima Simic Sajamskog Showa u sklopu Sajma knjiga, gosti su bili Mate Kapovic i Predrag Lucic, ali zapravo je potonji preuzeo inicijativu i preuzeo ulogu voditelja.

Ocekivali smo da ce malo više prostora dobiti Kapovic, no nakon što smo doznali da na izbore nije izašao i da bi podržao Eva Moralesa da živi u Boliviji te da mu nema smisla sve ovo što se dogada na hrvatskim izborima, pao je u drugi plan.

Dok su se na velikom platnu prenosile izborne emisije i u kaficu se komentirali rezultati izlaznih anketa, Lucic je pozvao prisutne da se poput novoizabranog Sabora podijele na klubove i odaberu svog predsjednika. Nakon desetominutne pauze oni koji su glumili predstavnike stranaka odgovarali su uglavnom na Luciceva te pokoje Kapovicevo i pitanje Mime Simic te su pokušali biti što duhovitiji.

Prije pauze Lucic je uzeo u ruke i nedjeljno izdanje našeg lista kazavši da je pronašao tekst "Zdravstveni aspekti vježbi za stražnjicu", naslov koji je kod njega ocito izazvao laganu nevjericu, a kod publike u kaficu smijeh.

Hihot se nastavio dok je citao opis jedne od vježbi, što mu je poslužilo da se zapita kako ce ljudi sjediti u Saboru ako ne naprave te vježbe. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter