O Jažulicama, Frndalicama i dubašljanskim kolejanima


Iz tiska je ovih prosinačkih dana izišao tradicionalni kalendar Franina i Jurina, u nakladi Izdavačkog poduzeća Reprezent iz Račica. Novi broj za 2015. godinu još je sadržajniji i zanimljiviji od standardnog, napominje urednik Miroslav Sinčić. Na 224 stranice u šest poglavlja donosi sedamdesetak članaka bogato ilustriranih fotografijama i drugim likovnim prilozima u boji.

Rubrika «U sjećanju ove godine» posvećena je nedavno preminulom novinaru i publicistu Justu Ivetcu, jednome od najdugovječnijih i najagilnijih suradnika Franine i Jurine. Uz dvanaest mjeseci Branko Šuljić opisom i fotografijama predstavlja dvanaest naših tradicionalnih barki. U poglavlju «Obljetnice» posebno se ističe članak Darka Dukovskog «Nova stranica povijesti Istre», uz 70. obljetnicu povijesne prijelomnice na putu sjedinjenja Istre s nacionalnom maticom. U tom je poglavlju predstavljen i istaknuti kipar Mate Čvrljak, o kome piše Marijan Milevoj, u povodu pola stoljeća njegova umjetničkog rada.

Čitav je ovaj broj Franine i Jurine u znaku stvaralaštva Mate Čvrljka. Na naslovnici je njegov crtež Franine i Jurine, a u knjizi su na nekoliko mjesta objavljene fotografije njegovih portreta, poprsja, skulptura i spomenika. U poglavlju «Prošlost, tradicija, baština» među ostalim prilozima je i članak Mirjane Pavletić o Jažulicama i Frndalicama - ženskim skupinama koje njeguju bugarenje na Ćićariji, pregled običaja uz blagdane u Gračišću i Lindaru, što ga je napisala Alvijana Klarić, zatim prilozi o dubašljanskim kolejanima, zvončarima iz Matulja, nerezinskom brodovlju, uzgajanju loze uz klen.

Opsežno je poglavlje «Naši ljudi i krajevi», u kojem su prilozi o zvonarima u Roču, o kulturno-prosvjetnom djelovanju Mladena Markova, glumcu Ivanu Bibalu, voditelju izgradnje istarske pruge Gustavu Gerstelu, stoljetnim vezama Raklja i Suska, graditeljima raznih glazbala, našim ljudima u Sydneyu. O Centru za povijesna istraživanja u Rovinju, naslovnim biskupima ugaslih istarskih biskupija, umjetninama u trsatskom svetištu, akvakulturi u Istri, Valvasoru i njegovim radovima posvećenim našim ljudima i krajevima, sakralnoj zbirci rovinjskog franjevačkog samostana, književnim susretima na Badavci, Jami Baredine, bombardiranju Pule u Prvom svjetskom ratu, oborinskim ekstremima u Istri i drugim zanimljivim temama, objavljeni su prilozi u najopsežnijem poglavlju «Teme i događaji».

Zadnje poglavlje «Zanimljivo, poučno, korisno» donosi niz upravo takvih priloga: zanimljivih i poučnih, kao što je primjerice članak o broju zrakoplova koji lete nad Istrom, napis o kestenovoj osi šiškarici, šimširovom moljcu ili prvim turističkim prospektima tiskanim prije osamdesetak godina.

Franina i Jurina najdugovječniji je godišnjak, počeo je izlaziti 1923. godine i s nekoliko prekida održao se sve do danas. Od 2001. godine kontinuirano izlazi u nakladi Reprezenta. Broj za 2015. godinu šezdeseta je knjiga ovoga godišnjaka u 92. godištu od njegova pokretanja. Uređuje ga Miroslav Sinčić i uredništvo u sastavu: Branko Šuljić, Marijan Milevoj, Vladimir Pernić, Mirjan Rimanić, Drago Orlić i Zlatan Varelija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter