O jamama i kavernama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minulog vikenda u Gracišcu je, u organizaciji i domacinstvu Speleološkog društva Gracišce, održan 11. skup speleologa Hrvatske. U nešto ležernijoj atmosferi nego na malo ranijem poreckom speleološkom kongresu, u Gracišcu se okupilo sedamdesetak speleologa iz cijele Hrvatske, Trsta i Belgije, te predsjednik medunarodne speleološke unije, Libanonac Fadi Nader.

Goste i kolege speleologe pozdravio je predsjednik Speleološkog društva Gracišce Vedran Putinja Vex, istaknuvši da ovo najmlade istarsko speleološko društvo, osnovano prije svega godinu i pol, na svome podrucju ima dva vrijedna speleološka objekta, medu speleolozima dobro poznate jame Kobiljak i Bregi. Zato je strucni dio skupa koncipiran tako da se usporede stara i nova istraživanja, cemu je idealno poslužilo predavanje Jordana Brecevica i Nevija Putinje, uz projekciju filma (na super-osmici) o istraživanju jame Kobiljak iz 1978. godine.

U nastavku strucnog dijela skupa Dinko Stopic predstavio je lanjska i ovogodišnja istraživanja jame Golubic, dok je doajen hrvatske speleologije Srecko Božicevic govorio o otkricu kaverne u Tunelu Ucka. Ivan Drnic, Mladen Garašic i Boris Watz govorili su o novim istraživanjima Nove pecine kod Sutine, dok su Krešimir Motocic i Tatjana Vujanovic predstavili sudjelovanje hrvatskih speleologa u istraživanjima podzemlja u Engleskoj, Škotskoj i Wallesu. Dalibor Paar je u svom predavanju govorio o ulozi speleologa u zaštiti spilja u Europskoj uniji, dok je Neven Bocic prikazao uporabu rucnog laserskog daljinomjera u topografskom snimanju speleoloških objekata.

Uz predavanja, speleološka istraživanja predstavljena su i s nekoliko izložbi, a jedna je izložba bila posvecena i utemeljitelju istarske speleologije, Dragu Opašicu Billyju (1948.-2000.). 


Podijeli: Facebook Twiter