O izgradnji mira bez gledatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su namjere organizatora bile i više no dobre, a sinocnja projekcija dokumentarnog filma "Nemoj mi samo o miru i ljubavi" trebala gradanima približiti izgradnju mira i procese pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije, vecer u žutoj zgradi u Ulici Nikole Tesle u Porecu nije slavno završila.

Naime, uz iznimku organizatora iz grožnjanske mirovne udruge Miramida Centar te poreckog Centra za gradanske inicijative, na projekciji 48-minutnog dokumentarca sarajevskog autora Cazima Derviševica nije se pojavio - nitko.

Kako su naveli supružnici Goran Božicevic i Ana Bitoljanu, dugogodišnji aktivisti i voditelji Miramida Centra, vecer je bila zamišljena kao neobavezno druženje s gradanima koje zanimaju teme poput izgradnje mira i nenasilnog rješavanja društvenih problema.

Premda se za dogadaj unaprijed znalo, nisu ga snažnije najavili jer, kako kažu, agresivan pristup suprotan je onome što njihova udruga promice. Za uzvanike su pripremili cak i zakusku, no ni to nije pomoglo prodi ovakvog vrijednog sadržaja, na koji lokalna javnost po svemu sudeci još uvijek nije navikla.

Ipak, izostanak publike ih nije obeshrabrio te su najavili mogucnost da u dogledno vrijeme u Porecu ponovno prikažu Derviševicev dokumentarac, koji su nedavno prikazali u Zagrebu, u suorganizaciji tamošnje Documente i Centra za mirovne studije.

Derviševic je producent i nekadašnji radijski novinar, a njegov ovogodišnji film "Nemoj mi samo o miru i ljubavi" kombinira arhivske materijale i intervjue s ratnim veteranima, istaknutim domacim i stranim strucnjacima za ljudskih prava, mirovnim aktivistima te umjetnicima. Intervjui su radeni tijekom lanjskih dana izgradnje mira koji su se pod okriljem Miramida Centra održali u Grožnjanu.


Podijeli: Facebook Twiter