O izazovima jedne ljubavi (i filozofiji)


Mjesec hrvatske knjige započeo je u pulskoj Gradskoj radionici druženjem sa životnim i umjetničkim parom Natalijom Grgorinić i Ognjenom Rađenom te predstavljanjem njihove knjige „Blagoslovljena“.

Ovi energični entuzijasti ukratko su predstavili izdanja "Komoč korune", dakle, osim romana „Blagoslovljena“, tu je još i roman "Putanje" te slikovnica "Škura škura boška".

Govoreći o romanu „Blagoslovljena“, Grgorinić i Rađen ušli su i u druge sfere ljudskoga življenja i razmišljanja, pa sve od filozofije, raznih vrsta kritičkog razmišljanja, analiziranja te prikazivanja određenih činjenica putem književnosti i mitova.

Svijet i svetost

Riječ je o romanu u kojemu se prelamaju i prepliću izazovi jedne ljubavi, obitelji, zajednice, ali i cijeloga društva; dominantni svjetonazori propituju se iz sasvim osobitih perspektiva troje pojedinaca koji se, svatko na svoj vlastiti način, pokušavaju nositi s činjenicom da se ne može pobjeći od svijeta. Jednako kao što se ne može pobjeći ni od svetosti. No to ne znači da Juna, Andrej i Ela neće pokušati.

Nazočne je zanimalo koliko tu ima i (auto)biografskih momenata budući da su neki prepoznali ovdje crte autora u njihovim likovima, a autori, koji su sami govorili o svome djelu, pročitali su i neke ulomke, no ipak ne želeći odati previše podataka, da ne pokvare „gušt“ čitanja.

- "Blagoslovljena" budi ono uspavano iskonsko, arhetipsko i tjera ga da namjesti postelju, pripremi doručak, opere suđe, tjera ga da bude korisno, da se pokrene, da potegne svoj dio tereta postojanja, da zauzme svoje mjesto u svijetu, zajednici, obitelji, paru... Da pokaže da vjeruje u nas i više nego što mi vjerujemo u njega“, vele autori.

Šesti roman

Nakon romana "Putanje", koji je ušao uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanaest najboljih domaćih romana u tom razdoblju, "Blagoslovljena" je drugi njihov zajednički roman objavljen u nakladi „Komoč korune“, a do sada njihov šesti. Grgorinić i Rađen također su autori i dviju zbirki priča ("Poljubac žene-vješalice" i "Utjeha južnih mora") te dva romana izvorno pisana na engleskom jeziku ("Mr.& Mrs. Hide" te "69/70"). Prvi roman "Raj" objavili su 2001., a 2003. drugi pod nazivom "Gdje se noga spaja s drugom nogom". Bave se prevođenjem, urednici su te voditelji Knjižnice i književnog svratišta Zvona i Nari u Ližnjanu, gdje žive i rade sa svojim sinom Ljubomirom, s kojim su objavili knjigu "Škura, škura boška" za koju su 2016. sve troje - mama, tata i sin, dobili pohvalu Nagrade „Grigor Vitez“. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter