O istarskom pršutu u Rumunjskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netom što je istarskom pršutu izdano rješenje o pravu korištenja oznake izvornosti, ta je cinjenica predstavljena i na jednom medunarodnom skupu u Rumunjskoj. Naime, minulog vikenda su na konferenciji o tehnologijama poljoprivredno-prehrambenih proizvodnji, koja je u Bukureštu održana u sklopu medunarodnog projekta TECH-FOOD, sudjelovali predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre - direktor Gracijano Prekalj te Jasenka Kapuralin i Igor Jurcic, kao i županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic.

U službenom dijelu skupa, koji je prvog dana bio posvecen tehnološkim inovacijama u proizvodnji vina, a drugog dana tehnologiji prerade mesa, nastupio je Antolovic s izlaganjem i prezentacijom o istarskom pršutu. Naglasak njegova izlaganja bio je na sukladnosti aktivnosti u cilju zaštite istarskog pršuta s ukupnom strategijom razvoja poljoprivrede u Istarskoj županiji, koja teži valorizaciji tradicijskih tehnologija kojima su se od davnina proizvodili vrhunski proizvodi. Dovršetak postupka zaštite istarskog pršuta kao tradicijskog proizvoda izdavanjem oznake izvornosti pokazao je, ustvrdio je Antolovic, da se i tradicijske tehnologije mogu zaštititi po medunarodnim standardima, uz primjenu modernije opreme i higijensko-sanitarnih uvjeta primjerenih današnjim propisima o proizvodnji hrane.

Projekt TECH.FOOD je inace trogodišnji europski partnerski program kojemu je nositelj talijanska provincija Modena, a partneri su još talijanski prehrambeni konzorcij Aster, rumunjska Akademija ekonomskih znanosti i rumunjsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Madarski institut za istraživanje mesa i Prehrambeni fakultet iz Budimpešte, Regionalna uprava Stara Zagora i Trakijsko sveucilište iz Bugarske, dok Grcku zastupaju Nacionalna fondacija za istraživanja te Gospodarska i industrijska komora iz Atene, iz Srbije je ukljucen beogradski Institut za ekonomiku poljoprivrede, a jedini hrvatski predstavnik je pazinski AZRRI.

Ukupna vrijednost projekta je 2,558 milijuna eura od cega hrvatski partner odnosno AZRRI dobiva 76.000 eura, no tim se novcem pokrivaju iskljucivo troškovi putovanja i organizacije skupova. Projekt je vec navršio drugu od planirane tri godine trajanja, a nakon ovog skupa u Rumunjskoj slijede konferencije u travnju u Budimpešti, u srpnju u Istri te u kolovozu u Austriji.

Osnovni cilj projekta je uzajamno upoznavanje i razmjena iskustava poljoprivredno-prehrambenih proizvodaca iz regija-partnera, poglavito u poboljšavanju statusa proizvoda i njihove marketinške prezentacije. Susretanje partnera na projektnim skupovima prilika je i za dogovore o bilateralnoj suradnji izvan okvira projekta pa tako Antolovic iz Bukurešta donosi i vijest da ce istarski pršut biti predstavljen i na proljetnom sajmu autohtonih proizvoda u Bologni.


Podijeli: Facebook Twiter