O integraciji i integritetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvodnevna medunarodna kulturna manifestacija Makedonskog kulturnog foruma iz Pule "Makedonija na jednom mjestu" pocela je danas u Gradskoj knjižnici i citaonici okruglim stolom na temu "Integritet i integracija Makedonaca muslimana, Torbeša i Goranaca, u suvremeno makedonsko društvo, s osvrtom na njihov položaj na Kosovu, u Albaniji i u svijetu danas".

Prije okruglog stola i nakon njega prisutni su mogli pogledati po jednu epizodu iz serije dokumentarnih filmova "Makedonci u Albaniji" snimljenih prema scenariju i u režiji dr. Katerine Todoroske, a u realizaciji Kodeks-produkcije iz Skoplja.

Na okruglom su stolu govorili: Denis Adžija, suradnik Instituta za nacionalnu povijest iz Skopja na temu "Povijesni pogled na oblast Goru", dr. Todor Cepreganov, direktor Instituta za nacionalnu povijest na temu "Izmedu religioznog i etnonacionalnog identiteta", dr. Katerina Todoroska iz Instituta za nacionalnu povijest o "Bugarskoj politici prema goranskom pitanju", mr. Teon Džingo iz Instituta za nacionalnu povijest na temu "Na tromedi izmedu države, nacije i religije" te Aldo Kliman na temu "Goranske narodne pjesme u svjetlu jednog zbornika".

Zajednicki je zakljucak bio da su Makedonci u Albaniji i Kosovu u nezavidnoj poziciji te da se o njihovim sudbinama i pravima nedovoljno govori i zna. Medu najzanimljivijim izlaganjima zacijelo je bilo ono dr. Todoroske koja je iscrpno govorila o sustavnom trudu bugarske vanjske politike da negira postojanje Makedonaca u Albaniji, kao i propagandni pokušaji da ih se proziva Bugarima muslimanske vjeroispovijesti.


Podijeli: Facebook Twiter