O hrvatskim specificnostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na simpoziju o klasicnim jezicima, povijesti i arheologiji u socijalistickim zemljama održanom u Budimpešti Hrvatsku je predstavljala dr. Vesna Girardi Jurkic referatom "Classical Studies and Archaeological Research in the Context od Political Programme in Croatia, 1945-1990" (Klasicni studiji i arheološka istraživanja u kontekstu politickog programa, 1945.-1990.).

Kako nam je rekla dr. Girardi Jurkic, organizatori su je pozvali da bi oslikala Hrvatsku kao "specificnu državu" bivših komunistickih i socijalistickih zemalja.

- U prvom dijelu priopcenja prikazan je obrazovni sustav prije i nakon tzv. Šuvarove reforme s težištem na smanjeno ucenje latinskog i grckog jezika u srednjem obrazovanju, što je u konacnici rezultiralo malim brojem latinista, numizmaticara, epigraficara i drugih srodnih djelatnika.

Za razliku od nekih negativnih aspekata klasicnog obrazovnog sustava i formiranjem proizvodnih zanimanja u srednjim strucnim školama nauštrb gimnazijskog školovanja, arheologija je u navedenom razdoblju imala i svijetle uzlete.

Uzlaznu liniju pokazuje anticka i nacionalna arheologija, pogotovo u Istri i Dalmaciji, gdje se provode velika istraživanja izgradnjom turistickih objekata i proširivanjem gradskih areala u Slavoniji.

Formirani su arheološki parkovi (Varaždinske toplice, Audatonija, Nezakcij), izgradeni Arheološki muzej u Zadru i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, utemeljen Muzej Mimara u Zagrebu, postavljeni temelji nove Sveucilišne i nacionalne knjižnice u Zagrebu i izgradeni ili uredeni fakultetski objekti širom Hrvatske, rekla dr. Vesna Girardi Jurkic.


Podijeli: Facebook Twiter