O hakiranju i prisluškivanju znali svi urednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici u britanskom parlamentu objavili su pismo bivšeg novinara News of the Worlda, ranije osudenog zbog hakiranja telefona, u kojem on tvrdi da se o prisluškivanju i hakiranju redovito razgovaralo na urednickim kolegijima lista i da su s tom praksom bili upoznati svi viši dužnosnici kompanije News Internationala.

Bivši izvjestitelj o kraljevskoj obitelji Clive Goodman napisao je pismo tvrtki News International kada se žalio na otkaz koji je dobio 2007. godine. U utorak ga je prvo objavio list Guardian, a potom i parlamentarni odbor zadužen za istragu o toj aferi koja je potresla medijsko carstvo Ruperta Murodcha i britansko društvo.

Goodman u njemu piše da se o hakiranju naveliko raspravljalo na kolegijima, sve dok tadašnji glavni urednik tabloida Andy Coulson nije zabranio da se prica o toj temi. Coulson ce kasnije postati savjetnik za medije premijera Davida Camerona i izjaviti da ništa nije znao o prisluškivanju mobitela.

Parlamentarni odbor za kulturu, medije i sport najavio je da bi zbog tog pisma mogao na saslušanje ponovno pozvati Jamesa Murdocha, sina Ruperta Murdocha, koji u ocevo ime upravlja njegovom medijskom korporacijom. Ocekuje se da ce na saslušanje u rujnu biti pozvani i ostali izvršni dužnosnici News Internationala.

Goodman je zasad jedini novinar osuden za prisluškivanje telefona. Nakon priznanja krivnje u zatvoru je 2007. proveo cetiri mjeseca. News International tada je objavio da je Goodman djelovao samostalno i da u prisluškivanju nisu sudjelovali drugi novinari te mu urucio otkaz. Goodman se pismu nadležnima pobunio zbog takve odluke.


Podijeli: Facebook Twiter