O gradu, kući, ljudima i vjeri

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

U četvrtak navečer u pravoj božićnoj atmosferi u Muzeju Grada Rovinja otvorena je izložba "Štovanje – Predmeti pučke pobožnosti Rovinja". Bila je to zaista posebna večer, puna emocija, istinski susret s baštinom prošlih generacija koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, ističu u Muzeju. Bio je to ponovni susret s predmetima za koji se vjerovalo da su zauvijek izgubljeni. Posebno se to odnosi na male drvene kapelice koje Rovinjci zovu kapitalito, a koje su se nekada nalazile diljem grada, naročito pod voltama i pod navojima ognjišta. Za potrebe izložbe dokumentirani su svi postojeći, kao i lokacije na kojima su se nekada nalazili, a što posjetitelji mogu vidjeti i na interaktivnoj karti.

Trogodišnji rad na izložbi

Na otvaranju izložbe ravnateljica Muzeja Grada Rovinja Marija Smolica pozdravila je mnogobrojnu publiku i zahvalila Ministarstvu kulture i Gradu Rovinju na financijskoj potpori te Arheološkom muzeju Istre i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pomoći pri realizaciji izložbe.

Autorica izložbe Tajana Ujčić nadahnuto je govorila o svom iskustvu tijekom rada na izložbi koji je započeo prije tri godine i zahvalila svima koji su s javnosti podijelili svoja sjećanja i predmete za izložbu ili radili na izložbi. To su župnik Vilim Grbac i gvardijan samostana sv. Franje fra Smilja Berišić kojima se posebno zahvalila na ukazanom povjerenju, te Lari i Marku Tišnjaru iz pulskog studija Restaura koji su uredili većinu izloženih predmeta, dizajneru Mauriciju Ferlinu, koji je oblikovao postav, kustosima i tehničkom osoblju Muzeja te rovinjskim vatrogascima. Posebno se zahvalila Antoniju Paoletichu koji je pred mnogo desetljeća dok je radio u rovinjskom muzeju gotovo vizionarski prikupio mnoge od izloženih predmeta te Giovanniju Radossiju, direktoru Centra za povijesna istraživanje, koji je brojnim sugestijama pomogao nastanak ove izložbe. Poseban je pljesak zaslužila Delija Quarantotto koja je autorici bila vodič u upoznavanju povijesne jezgre Rovinja, ali i veza s stanovnicima.

Budući da su uz predmete iz fundusa rovinjskog muzeja i one iz crkvica Majke Božje od Milosti i Majke Božje od Zdravlja izloženi i predmeti iz obiteljskih ostavština, veliku zahvalu dobili su i Lucija Longo, Damir Cerin, Bruna Doblanović, Giuseppe Nardini, Srđan Jovanović, Nello Grbac, obitelj Cherin, Gharbassi, Banich, Butući, Curto-Lorenzetto i drugi.

Prikupljene i brojne priče

Sudeći prema predstavljenom ova izložba nije inspirativna samo zbog prekrasnih izloženih predmeta, od onih osobne uporabe do onih koji su se poklanjali crkvama kao zavjetni darovi, već i zbog priča s kojima su povezani, ali i zbog sasvim novog pristupa izložbenom prostoru u prizemlju muzeja. Kako je navela Tajana Ujčić radi se o predmetima koji su svjedoci i mletačke tradicije i austrijskih utjecaja, a pomoću kojih se lokalna rovinjska povijest susreće se s onom svjetskom. Posebno je to uočljivo na zavjetnim slikama koje su pomorci poklanjali Majci Božjoj od Milosti, a koje svjedoče o sužanjstvu, engleskim gusarima, nasukavanjima, potonućima, olujama, ali i događajima u Istanbulu, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, na Tihom oceanu, ali i u olujama na Kvarneru i pred Rovinjom kod otoka Sv. Andrija.

Tajana Ujčić je posebno ukazala na raznovrsnost izloženog materijala: od molitava pisanih olovkom na zidovima crkvi do kapelice iz Gospinog svetišta Andacollo u Čileu koju je rovinjska iseljenička obitelj Lorenzetto poklonila kao zavjetni dar crkvici Majke Božje od Milosti čiji su zidovi nekada bili prepunih zavjetnih darova. O njenom izgledu koji bi se danas dao usporediti s vrhunskim konceptima suvremenih umjetnika postoje pisana svjedočanstva, a rovinjski muzej je još u potrazi za fotografijom interijera prije kraja Drugog svjetskog rata i informacija o knjizi darovatelja. Kako je ta crkvica mogla izgledati svjedoči i to da je po odluci Uprave narodnih dobara nakon Drugog svjetskog rata prikupljeno i prodano oko 50 kilograma zavjetnih darova od srebra većinom s prikazom srca.

Postav će se nadopunjavati

Ujčić je na kraju pozvala sve koji imaju predmete ili svjedočanstva o predmetima pučke pobožnosti Rovinja da joj se jave, jer je izložba zamišljena tako da se periodički mijenja i nadopunjava.

Izložbu je otvorio rovinjski župnik Vilim Grbac koji je istaknuo i kulturni aspekt i vjersku važnost izloženih predmeta te svim prisutnim čestitao Božić.

Rovinjci nisu mogli od svoga muzeja dobiti ljepši poklon za Božić u kojem će moći uživati i svi posjetitelji Rovinja do kraja rujna 2018. godine. Tijekom trajanja izložbe planirane su i mnoge popratne aktivnosti. (Priredila B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter