O golfu u tami iza zatvorenih vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupak protiv Ranka Bona, kojeg po privatnoj tužbi za klevetu tuže Opcina Motovun i njen nacelnik Slobodan Vugrinec, ocekuje još jedna epizoda. U glavnoj raspravi održanoj u utorak zakljuceno je da ce okrivljenik, po drugom sudskom tumacu za engleski jezik, u duhu jezika prevesti sporni clanak objavljen na internetu te da se za svjedokinju pozove Dušica Radojcic iz Zelene Istre.

Podsjetimo, Bona se tereti da je u tekstu "Croatia spells conflict of interests" na svojim internetskim stranicama residua.org napisao da ce motovunski vijecnici od gradnje golf igrališta Brkac steci izravnu materijalnu korist te da je u raspravi na okruglom stolu "Zajedno protiv otimacine - kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf" u Novinarskom domu u Zagrebu pred vecim brojem osoba izjavio da je "nacelnik pravi pravcati žohar". Buduci da je na spomenutom okruglom stolu sudjelovala i Radojcic, pozvana je za svjedokinju.

Bon kaže da je njegova izjava u Zagrebu bila metafora jer je nakon 34 godine provedene u Americi i Engleskoj shvatio da u Motovunu postoji višak uvijek vidljivih instrumenata moci i manjak demokracije. U tom kontekstu zakljucio je da se mnogo toga u opcini dogada u tami, iza zatvorenih vrata, a nacelnik se u tome ponaša kao pravi žohar. Bonov odvjetnik Ivan Milanovic predao je sudu opsežan materijal koji sadrži mnoge njegove dosadašnje napise o održivom razvoju Motovuna.

Vugrinca je, kako kaže, izjava da je žohar uvrijedila i posramila, a sporna se snimka Bonova govora još može vidjeti na internetskim stranicama Zelene akcije. Iako smatra da bi profesionalni politicar trebao imati viši prag tolerancije, Vugrinec ipak kaže da je Bon u spomenutim slucajevima iznošenjem neistina na javnim skupovima taj prag prešao. Njegov odvjetnik Siniša Bortšner predao je sudu zemljišnoknjižne izvatke svih motovunskih vijecnika u inkriminiranom razdoblju da bi se vidjelo da nisu vlasnici ni suvlasnici nekretnina obuhvacenih projektom golf igrališta Brkac.


Podijeli: Facebook Twiter