O Glasu Istre - Glas Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovani citatelji, Glas Istre nalazi se u teškoj situaciji. Kriza tiskanih medija, koja je još pred nekoliko godina krenula sa Zapada ugasivši brojne dnevne listove najprije u Americi, a potom i drugdje u svijetu, stigla je i do nas, i to u najgorem mogucem trenutku, kada je vec i globalna recesija zahvatila Hrvatsku, dodatno pojacana našom, ovdašnjom krizom.

Hrvatski radnici svakodnevno ostaju bez posla, place im se smanjuju ili im se uopce ne isplacuju, troškovi života enormno su porasli, standard se drasticno srozao… Jednom rijecju, ljudi nemaju novca i sve teže preživljavaju. Sve te okolnosti rezultirale su padom tiraže svih hrvatskih dnevnih novina, pa tako i Glasa Istre.

Zato, kao što smatramo da nas se ne ticu problemi ostalih dnevnih novina u Hrvatskoj, jednako smo cvrsto uvjereni da je o problemima i poslovanju Glasa Istre najpozvaniji pisati sam Glas Istre. Dakle, u kratkorocnoj bilanci Glasa Istre 31. prosinca 2009. godine bilo je 55,7 milijuna kuna obaveza i, istovremeno, zaliha i potraživanja u visini od gotovo 30 milijuna kuna.

Ovaj dizbalans kratkorocne bilance, kao i još neke obveze koje proizlaze iz dugorocnih aranžmana, posljedica su svih navedenih elemenata krize, koji su vec godinama kontinuitet na hrvatskom novinskom prostoru. Pritom je važno naglasiti da Glas Istre u takvoj situaciji nije pribjegao najnezahvalnijim mjerama kao što su otpuštanje radnika i, samim time, stvaranju socijalnih problema.

Što nam je sada ciniti? Prije svega, racionalizirati poslovanje i uvesti rigorozne mjere štednje na svakom mjestu troška. Potom, odvojiti poslovanje Glasa Istre trgovine i Glasa Istre novine da bi se jasno identificiralo koji sektori koliko privreduju i koliko troše.

U daljnjem periodu od cetiri, pet godina postupno cemo, na socijalan nacin, smanjivati broj zaposlenih i istovremeno kontinuirano raditi na kvaliteti novine radi povecanja broja prodanih primjeraka, a pritom cemo maksimalno angažirati sve zaposlene koji su vec na skupu radnika iskazali svoju podršku ovakvom programu.

Istina je da postoje i izvjesne obaveze koje nisu posljedica poslovanja Glasa Istre, vec posljedica garancija za druge pravne osobe. Prioritetno se to odnosi na kredite koje su te druge pravne osobe podigle kod razlicitih poslovnih banaka.

Medutim, svi su ti krediti pokriveni i drugim kolateralima, uglavnom hipotekama na zemljišta cije su procjene radile upravo te poslovne banke. Zbog svega toga, a narocito zbog racionalizacije poslovanja, zapoceli smo s restrukturiranjem uz pomoc Grupe Puljanke, treceg najveceg udjelnicara u Glasu Istre d.o.o., i tvrdimo da cemo u tom postupku uspjeti.

U ovako teškoj situaciji strašno nas je pogodila i smrt potpredsjednika Uprave ?anija Bažona, koji je u Glasu Istre bio zadužen upravo za strateške i financijske odluke. S njim je otišao i velik broj informacija o ostvarenim poslovnim kontaktima, a neminovno je i da to kod poslovnih partnera može stvoriti klimu podozrenja.

Uz sve to, Glas Istre ce nastaviti izlaziti, bit ce svaki dan bolji, potpuniji i nadasve istinit - kao što je uvijek i bio. Pri tome cemo apsolutno poštovati sve obaveze prema našim vjerovnicima, jer naš su prioritet naši citatelji, naši radnici i naši vjerovnici.

Iz principijelnih razloga necemo odgovarati ni na kakve eventualne zlonamjerne insinuacije, ali cemo uvijek biti slobodni izvijestiti naše citatelje o stanju u novini koja im je postala dio života.


Podijeli: Facebook Twiter