O galižanskim obicajima i kucnim cudovištima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na radionici galižanskog govora u sklopu Monte Librica u srijedu tražilo se mjesto više. Predstavljeni su govor, folklor, tradicija i kultura toga malenog mjesta nedaleko od Pule. Radionica je održana dvaput, jer su se djeci svidjeli nošnja, orude, kao i tamošnji napjevi te kroštule i fritule.

Naime, mali su Galižanci sa svojim uciteljicama Barbarom Jurman, Sinajdom Perkovic Matoševic i Idom Šaric predstavili tradiciju svoga mjesta govoreci malo "po galižanski", a malo talijanskim književnim jezikom ucenicima OŠ Stoja i Prve privatne osnovne škole Jurja Dobrile.

U Libraonici su odgajateljice Lena Mitrovic, Tatiana Pamic i Marlena Banko ponudile vrticarcima da osmisle kraj price u kojoj Profesor Baltazar dolazi do Monte Librica i ne zna jezik... Mališani su dakako brzo osmislili sve moguce scenarije kako pomoci simpaticnom profesoru.

Istovremeno je Mladen Kušec oduševljavao u velikoj dvorani Circola tijekom Piknika s autorom, koji je moderirala Željka Kondic Dabo.

Što je to Radiocitaonica ucenici su mogli saznati na radionici pod vodstvom Majde Makovec-Joksimovic i Irene Plejic Premec. Djeci je prezentirana prica kojoj su potom sami trebali dovršiti, odnosno osmisliti kraj. Bila je to prica o kineskoj Pepeljugi - a padale su im na pamet svakakve štorijice.

O kucnim cudovištima bilo je govora i na pikniku sa Stanislavom Marijanovicem. Djeca su postavljala pitanja poput postoji li cudovište nervoze, a Marijanovic je na njih nadahnuto odgovarao. (V. BEGIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter