O financiranju kulturnih projekata iz EU fonda


Novim medijima i novim kulturnim praksama bila je posvećena konferencija Novi mediji - nove prilike, koja je održana u rovinjskom MMC-u. Cjelodnevna konferencija organizirana je u sklopu trogodišnjeg projekta MP3 - otvorene platforme za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri - kojeg provode pulske udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI, te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana.

Konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva kulture, Anastazija Magaš Mesić i Mladen Špehar, koji su govorili o mogućnostima financiranja kulturnih projekata sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te kroz program Kreativna Europa. O mogućnostima financiranja kroz EU fondove i projekte Zaklade Kultura nova govorila je njezina upraviteljica Dea Vidović.

Izlaganje je bilo fokusirano na četiri projekta Zaklade koji se planiraju provoditi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a koji će biti financirani kroz Europski socijalni fond. Tri su projekta iz područja obrazovanja u kulturi; jedan uključuje neformalne obrazovne programe organizacija civilnog društva za javnost, a drugi je vezan za podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u kulturnom menadžmentu.

Kroz treći projekt u partnerstvu s civilnim društvom razvijati će se interdisciplinarni obrazovni program suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi. Konferencija je nastavljena izlaganjima posvećenima značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi.

Miha Turšič je prisutnima opisao rad i misiju Zavoda KSEVT iz slovenskog Vitanja, koji na zanimljiv način spaja znanost i umjetnost, te propituje čovjekovu i umjetnikovu poziciju u svemiru. U kratkom ali inspirativnom govoru, Dragan Živadinov, također iz KSEVT-a objasnio je što to znači biti umjetnik anarhist i na koji se način takva ličnost suočava s diktatima politike, dok je Boris Debackere predstavio rad nizozemskog instituta V2 - svjetski priznatog centra za nove umjetničke prakse u kojem se na inovativne načine premošćuju problemi suvremenih umjetnika pogotovo kada je manjak financija u pitanju.

Irena Burba opisala je nastanak i sadašnji rad Društvenog centra Rojc u Puli - od njegovih "skvoterskih" početaka do danas kada u njemu djeluje više od sto različitih udruga civilnog društva, ukazujući na probleme s kojima se Rojc i dalje svakodnevno suočava, a njihovo rješavanje vidi u zajedničkom radu svih udruga.

Program konferencije koji je započeo otvorenjem izložbe Martina Romea Improvisation - first act, u galeriji Sv. Tome, završio je u predvečernjim satima uz 3D mapping i VJ-ing. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter