O filozofiji, umjetnosti i ljubavi


La Battana, tromjesečni časopis za kulturu na talijanskom jeziku u izdanju EDIT-a, u svom broju 196 donosi eseje posvećene filozofskim temama.

Marcello Monaldi piše o estetici, za koju navodi da je povezana s cjelokupnom problematikom povijesti umjetnosti. Monaldi ističe da se, u trenutku kada je taj pojam osmislio Baumgarten, radilo o nečemu što je bilo suprotstavljeno logici. Neki filozofi i kritičari estetikom se referiraju samo na ljepotu, a drugi na znanost o umjetnosti. On razmatra i kako se suvremena povijest umjetnosti odnosi na estetiku te kakvo je viđenje estetike same dan-danas.

Umjetničkim vrijednostima se bavi Elvio Baccarini, te ističe kako je vrlo teško definirati umjetničku vrijednost jednoga djela. Tu treba svakako eliminirati komercijalnu vrijednost, koja nije uvijek nužno povezana s umjetničkom dimenzijom. On razmatra i pitanja amoralne umjetnosti, te kognitivne amoralnosti. Koliko neko umjetničko djelo nije moralno, ovisi i o vremenu nastajanja, kao i o njegovim kritičarima.

Pierpaolo Marrone se osvrće na vrijeme, preferirane činjenice, osobni identitet, kao i na etičku naraciju u jednom vrlo složenom i detaljnom eseju koji omogućava iščitavanje umjetnosti kroz razne razine.

O Voltaireu i glazbi piše Adriano Bassi. On ističe da se Voltaire približio glazbi da bi upotpunio mozaik svojih saznanja o raznim vidovima ljudskoga djelovanja i umjetnosti.

Gabriella Covri autorica je sugestivnog, lirskog eseja o ljubavi, a broj zaključuju recenzije knjiga koje potpisuju Kristina Blecich i Giacomo Scotti.

Glavna i odgovorna urednica časopisa je Corinna Gerbaz Giuliano. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter