O Damianiju, Kafki, Toncinich i Gucciniju


Tromjesečni časopis za kulturu "La Battana" donosi osvrt posvećen Alessandru Damianiju, nedavno preminulom uvaženom članu talijanske nacionalne zajednice, sjajnom književniku, književnom kritičaru i publicistu. Taj detaljni, analitički esej potpisuje Josip Krajač.

Alessandro Damiani je uz Giacoma Scottija i još nekolicinu autora postavio temelje književnosti talijanske nacionalne zajednice u Istri i Rijeci od poslijeratnih vremena naovamo, omogućivši da ta književnost bude kvalitetna i prepoznatljiva.

Hommage nedavno preminuloj likovnoj umjetnici Erni Toncinich potpisuje pak Ilaria Rocchi, gdje analizira razne etape plodnog stvaralaštva te autorice, vrijedne suradnice "Battane".

O velikom Franzu Kafki i njegovom odnosu prema glazbi piše Adriano Bassi, dok se Iva Peršić osvrće na Francesca Guccinija, poznatog talijanskog kantautora, a o važnosti fijumanskog dijalekta kao dijelu identiteta pišu Mirjana Crnić Novosel i Nina Spicijarić Paškvan.

Bassi definira Kafku netipičnim likom u svijetu književnosti, ali koji je silno volio glazbu i nije bio bezosjećajan naprama glazbi. U nekim svojim pismima žalio se na činjenicu da nije u stanju uživati u glazbi u kontinuitetu.

U rubrici posvećenoj književnom stvaralaštvu i osvrtima nalazimo djela Ivana Pozzonija te Michelea Gangale, dok osvrte na najnovije knjige potpisuju Gianna Mazzieri Sanković, koja prikazuje knjigu Piera Tarticchia "La capra vicina al cielo" (Koza pored neba) i Nelida Milani Kruljac, koja analizira knjigu Elene Daniele Poretti "La casa dell'angelo/Dom anđelov".

Glavna i odgovorna urednica časopisa koji izlazi četiri puta godišnje je Corinna Gerbaz Giuliano, a izdavač je riječki EDIT. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter