O "Boškarici" bez senzacionalizma i patetike


Dugometražni dokumentarni film "Boškarica" redateljice Ivane Hrelje, posljednja produkcija Pulske filmske tvornice, pretpremijerno je prikazan u subotu u pulskom Circolu, čime su otvoreni Dani mentalnog zdravlja u organizaciji pulskog Doma za odrasle osobe "Vila Maria" Pula.

Dirljiva priča

"Boškarica" je jedan od rijetkih filmova koji su uspjeli ući u ustanovu za psihički bolesne odrasle osobe. Četvero štićenika je u prvom planu i oni nas vode kroz ovu dirljivu priču u kojoj se isprepliću povijest i sadašnjost te nade i strahovanja protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost.

Korisnike ustanove film otkriva putem njihovih dnevnih zadaća u njemu ili u organiziranom samostalnom stanovanju - dijeljenje cigareta drugim korisnicima, jutarnje čitanje novina na razglasu, radne i rehabilitacijske aktivnosti u dvorištu zgrade, vanjske rehabilitacijsko-rekreativne aktivnosti ili uobičajene kućanske poslove - ali i svakodnevne 'obrede' poput ispijanja tableta i kava.

Tu je i domska frizerka koja gledatelje vodi do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe, dok se ostalo osoblje (psihijatar i pravnik) pojavljuje samo onda kada je potrebno da se bolje pojasni situacija protagonista.

Dramatične životne okolnosti koje su ih dovele u Dom (primjerice, obiteljsko nasilje ili ekstremni radni uvjeti u utrobi broda) tek su natuknute, pa su uspješno izbjegnuti bilo kakav senzacionalizam i patetika. Umjesto toga, priču "olakšava" duhovitost korisnika koja je uspješno prenijeta i u montažerskom postupku.

Šira slika

Autori filma (uz Ivanu Hrelju tu su i koredatelji Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić) nisu samo promatrači već su cijelo vrijeme prisutni, a posebno kroz naglašene duge kadrove kojima ispituju stanja protagonista, pružaju širu sliku određene situacije i komentiraju. Direktor fotografije je Marko Krnjajić, montažer Danilo Lola Ilić, a snimatelj Kristijan Burlović.

Večer pretpremijere otvorila je ravnateljica "Vile Marie" Vesna Sperath i Marko Zdravković-Kunac, koji je ujedno i producent filma.

- Film smo intenzivno radili tri godine, tijekom kojih smo pratili njihov razvoj, jer nismo željeli biti padobranci koji žele napraviti senzaciju, naglasio je Zdravković-Kunac. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter