O asfaltnoj bazi sa 6 godina zakašnjenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna rasprava o procjeni utjecaja na okoliš za asfaltnu bazu postavljenu 2004. u kamenolomu Križanci pokraj Žminja, koja ce se održati s apsurdnih šest godina zakašnjenja, bila je tema konferencije za novinare u utorak u prostorima pulske udruge Zelena Istra.

O toj cinjenici i ostalim nepravilnostima vezanim uz rad asfaltne baze u vlasništvu tvrtke Cesta iz Pule govorile su Dušica Radojcic iz Zelene Istre te Milka Banovac, predstavnica gradanske inicijative iz Žminja.

Na temelju zakljucka tadašnje komisije za procjenu studije na okoliš, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva izdalo je rješenje da je postavljanje asfaltnog postrojenja unutar kamenoloma prihvatljivo za okoliš, a razlog zbog kojega je to ucinjeno, unatoc cinjenici da se to postrojenje nalazi samo 150 metara od prvih kuca, bila je njegova privremenost.

Radojcic i Banovac podsjetile su da je asfaltna baza trebala raditi samo do završetka gradnje zapadnog kraka Ipsilona, koji je pušten u promet sredinom 2005. Gradani su, po rijecima Banovac, tada pristali na njezin rad jer se pretpostavljalo da u tako kratkom vremenu nece doci do štetnih posljedica za zdravlje stanovništva, a iz istog razloga nije provedena ni javna rasprava.

Nakon puštanja u promet te dionice Ipsilona, Ured državne uprave u Istarskoj županiji izdao je dopunu gradevinske dozvole za dionicu Pula - Vodnjan, bez obzira na to što u postupku procjene utjecaja na okoliš i rješenjem nadležnog ministarstva to nije bilo predvideno.

Javna rasprava koja je u tijeku rezultat je presude Upravnog suda u korist jednog gradanina Žminjštine koji je slucaj prijavio.

"Odluku o izuzimanju javnosti iz postupka procjene utjecaja na okoliš osporio je Upravni sud RH te je slijedom toga poništeno i rješenje ministarstva, koje je tada dalo zeleno svjetlo za postavljanje asfaltne baze", rekla je Radojcic.

Tvrde da u ovom slucaju postoji i niz drugih nepravilnosti, koje namjeravaju iznijeti na javnoj raspravi koja ce se održati 23. veljace u Opcini Žminj. (M. MEDIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter