O antifašizmu treba stalno govoriti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kod spomenika na uzvisini kod Kucibrega, narodnim zborom obilježena je 65. obljetnica slavne bitke iz NOB-a koju su na tom podrucju, na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog podrucja protiv znatno nadmocnijih njemackih i talijanskih fašistickih snaga. U toj neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, a vecina ih je sahranjena u zajednickoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednom uzvišenju u Sloveniji.

Nakon hrvatske himne i istarske svecane pjesme, uz spomenik koji je narod Bujštine i Koparštine ondje podigao 1959. godine kao trajan spomen na borce pripadnike sva tri naroda koji su dali živote za zajednicke ciljeve i ljepše dane u slobodi, položeni su vijenci. Unatoc prohladnom i kišnom vremenu skup u Kucibregu bio je uobicajeno dobro posjecen. Sudionike je pozdravio bujski gradonacelnik Edi Andreašic koji je podsjetio da je ovaj skup primjer zajednicke borbe susjednih naroda.

"Svi koji smo danas ovdje ne prihvacamo politiku nacionalizma i netolerancije, vec primjer suradnje usprkos teškim vremenima. Niti jedna granica niti more nisu i ne smiju biti zapreka da poštujemo našu razlicitost", dodao je Andreašic. Slicne poruke sa skupa poslali su podžupan Izole Bojan Zadel i gradonacelnik Muggie Nerio Nesladek.

Umirovljeni general i clan predsjedništva Saveza antifašistickih boraca i antifašista Ivan Miškovic istaknuo je da o ovakvim dogadajima treba govoriti još glasnije da bi se ušutkali oni koji osporavaju tekovine NOB-a i ulogu partizana.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac pozvao je nadležne da isprave nepravdu prema borcima NOB-a, jer su to zaslužili, kako je to uradeno i u ostalim europskim državama.

- I na ovim brdima stradavali su ljudi, kao i na drugim istarskim prostorima. Ipak, danas ima pokušaja izjednacavanja fašizma i nacizma s antifašizmom. No, ne može se zaboraviti zasluga partizanskog pokreta za oslobadanje mnogih dijelova Europe i stvaranje svjetskog poretka. O antifašizmu nikad nije dovoljno govoriti i naglašavati, jer da nije bilo tih boraca, ne bi bilo ni nas, ni današnjih država, rekao je Kozlevac.


Podijeli: Facebook Twiter