O ACTA-i raspravljaju dvije iskljucive grupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Hrvatske ne razmatra pitanje ACTA-e, niti je to itko od nje tražio, izjavio je Stribor Kikerec, nacelnik analitike u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na okruglom stolu o tom kontroverznom sporazumu organiziranom u Kuci ljudskih prava.

Kikerec je konstatirao da je ACTA uznemirila javnost i politicare kao rijetko koji sporazum, a stajališta o njemu su duboko podijeljena i diskusije žestoke.

Internetski aktivist Marko Rakar procijenio je da je izvjesno da ACTA u sadašnjoj formi nece proci, dok u raspravama o sporazumu sudjeluju dvije iskljucive grupe, a malo ih je procitalo sporazum. Podsjetio je i na metodologiju kojom je nastala ACTA. Rijec je o sporazumu koji je nastao na razini vlada, bez sudjelovanja parlamenata, a Rakar je podsjetio da istu metodologiju za svoje sporazume koristi i Europska komisija.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic najavio je danas u Zagrebu da ce uskoro organizirati okrugli stol o ACTA-i i istaknuo da legitiman cilj zaštite autorskih prava ne smije narušiti slobodu izražavanja na internetu. »S jedne strane legitiman je zahtjev da se zaštite autorska prava, ali s druge treba paziti da se bilo kojim instrumentom zaštite ne naruši sloboda izražavanja na internetu«, rekao je Josipovic novinarima na Pravnom fakultetu gdje je nazocio predavanju britanskog ministra pravosuda, lorda Toma McNallyja.

Dodao je da je Hrvatska ima još puno vremena za odluku o potpisivanju spornog sporazuma koji je potaknuo globalne prosvjede, a za koji dio javnosti smatra da narušava privatnost i ostale slobode.

Predsjednik je najavio da ce o ACTA-i, protiv cijeg su potpisivanja neke stranke i aktivisti, u roku dva, tri tjedna sazvati okrugli stol na koji ce pozvati protivnike i zagovornike sporazuma. (Hina, Tihomir Ponoš/NL)


Podijeli: Facebook Twiter