Nužno provesti Deklaraciju o antifašizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celništvo Udruge antifašistickih boraca i antifašista Poreštine na godišnjoj je skupštini zatražilo jaci angažman države u ocuvanju vrijednosti antifašizma, mira i jednakosti te priznanje statusa boraca i provedbu Deklaracije o antifašizmu. Traže i obnovu rodne kuce narodnog heroja Joakima Rakovca te uredenje njena postava, kao i uvodenje u škole objektivne povijesne istine o svim dogadanjima tijekom Drugog svjetskog rata na ovom podrucju.

- Spominjemo ono što se moglo uciniti da bi se otvorilo pitanje o statusu boraca NOB-a, tužbu protiv države ili Vlade Republike Hrvatske zbog diskriminacije koja se prema tim ljudima provodi na socijalnom planu. Osim što je na državnoj razini UABA po tom pitanju zauzeo negativan stav, uz obrazloženje "da sada nije trenutak za tužbu", ništa se nije ucinilo ni na nivou naše, županijske SABA-e. Ovo navodimo zato što su takve ocjene po našem mišljenju neprihvatljive, rekao je tajnik porecke UABA-e ?ani Levak.

Izrazio je ogorcenje boraca što je sedam godina od donošenja Deklaracija ostala gotovo mrtvo slovo na papiru te istaknuo sramotan pristup antifašistickoj borbi u udžbenicima. Od Kukuriku koalicije ocekuju konkretne korake za antifašisticke borce, koji su im priskrbili znatan broj glasova.

- Antifašizam je civilizacijska tekovina i kao takav se poštuje i priznaje u Europi i cijelom svijetu. Na ponosu i žrtvama koje su antifašisticki pokret i borba vecine hrvatskog naroda dali u Drugom svjetskom ratu mi ulazimo u Europu, a ne na krilima ustaštva, kako tumace i zastupaju neki veliki hrvatski rodoljubi, rekao je Levak.

Dodao je da se obilježavanjem Dana fojbi u Italiji one stalno podmecu barbarskom - slavenskom narodu, a zaboravlja se na zlocine koje su fašisticko-nacisticke snage ucinile na podrucju Istre.

Predsjednik UABA-e Božo Štifanic osvrnuo se na inicijativu preimenovanja saveza u Forum antifašista te izrazio sumnju u to je li preporucljivo mijenjati naziv nakon toliko godina, posebno danas kada je boraca sve manje. Štifanic je najavio izbornu skupštinu udruge sljedece godine, na kojoj ce izabrati, novo mlado vodstvo. (V. HABEREITER)

Fabac umjesto Levaka

Tajnik ?ani Levak na kraju sjednice podnio je ostavku na sve funkcije kao clan skupština državne i županijske SABA-e te tajnik porecke UABA-e i Odbora za Rušnjak. Kao razlog je naveo svoj neuspjeh u nastojanju da u tim tijelima budu prihvaceni stavovi za koje se zalagao, kao i ono što se moglo uciniti u interesu digniteta i afirmaciji antifašizma u zemlji, a nije realizirano. Konkretno, na državnoj razini smeta mu oduzimanje stecenih prava borcima i odbijanje SABA-e da tuži državu, a na lokalnoj odnos prema spomen-domu narodnog heroja Joakima Rakovca. Na njegovo je mjesto izabran Anton Fabac.


Podijeli: Facebook Twiter