Nužno poboljšati status žena na selu

Marina Ribarić, Snežana Andrejev Majcan i Vlasta Šimek
Marina Ribarić, Snežana Andrejev Majcan i Vlasta Šimek

Statistički gledano Istra je među razvijenijim regijama te je situacija oko poštivanja i priznavanja ženskih prava nešto bolja nego u drugim krajevima Hrvatske no to nikako ne znači da se i dalje ne trebamo truditi , ukazivati i poboljšavati život žene na selu, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Buzet Snežana Andrejev Majcan.

U povodu Svjetskog dana žena na selu koji se obilježava 15. listopada, Forum žena, najavila je Andrejev, tijekom ponedjeljka obići će nasumično odabrana seoska domaćinstva buzetskog područja i podijeliti pedesetak anketnih upitnika mještankama.

- Namjera nam je anketiranjem, skrenuti pozornost na zanemaren ili nedovoljno vrednovan doprinos žena na selu ekonomskom i socijalnom razvoju. Na akciju nas je potaknulo i to što smo u suradnji sa Sigurnom kućom Pula došli do zaključka da većinom pomoć traže žene koje su nezaposlene i koje žive u seoskim domaćinstvima, stoga smatramo da je osvješćivanje žena jako bitno rekla je Andrejev Majcan.

Nedavno je istraživanje Ministarstva poljoprivrede na svijetlo dana iznijelo zabrinjavajuće i poražavajuće činjenice, rekla je Andrejev Majcan.

Žene koje u Hrvatskoj žive u ruralnom prostoru dnevno rade u prosjeku 12 sati, kućanske poslove uglavnom obavljaju samostalno, bez partnerove pomoći, a skrbe i za širu obitelj, uključujući i starije osobe u kućanstvu. Nemaju kvalitetan pristup zdravstvenoj zaštiti, prometno su i informacijski izolirane, nisu vlasnice nekretnina niti zemlje te su stoga u većini financijski ovisne o svojim partnerima, a čak ih je 75 posto doživjelo obiteljsko nasilje. Podaci su to koji zvone na uzbunu.

O unapređivanju kvalitete života svih stanovnika ruralnog prostora govorile su i potpredsjednica buzetskog Foruma žena Marina Ribarić te predsjednica Gradske organizacije SDP-a Buzet Vlasta Šimek. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter