Nužno je iskorijeniti iznajmljivanje na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privatni iznajmljivaci za pružanje ugostiteljskih usluga u svom domacinstvu, a uglavnom se radi o dorucku za goste u sobama, dužni su imati odobrenje nadležnog ureda. Prema rijecima Borisa Brajkovica, tajnika umaške udruge iznajmljivaca s oko 250 clanova i 1.500 kreveta, iznajmljivaci ce moci ponuditi ponovno najviše po deset soba, odnosno 20 kreveta, a dosad je to bilo 16.

Koje sve obaveze prema važecim propisima ima iznajmljivac privatnog smještaja i što mora predociti inspektorima, odnedavno je moguce doznati u Vodicu za legaliziranje rada u ugostiteljstvu ili turistickoj djelatnosti koji je državni inspektorat objavio na svojim internetskim stranicama (www.inspektorat.hr).

- Sve ostalo nam je vec od ranije poznato. Najvažnije je, medutim, upravo to da je inspektorat na svima razumljiv nacin ucinio dostupne informacije o tome što sve konkretno kontroliraju. Inspekcije su u Istri redovne i vrlo temeljite, a iznajmljivaci su dosad uvijek imali nedoumica. Mnogi od njih misle da kad uredno plate paušalni porez i boravišnu pristojbu mogu biti na miru, no nije tako. Prekršajne kazne je vrlo lako zaraditi i ponekad se cini da su stvari postavljene na odreden nacin samo da bi bilo moguce što više ljudi kazniti i napuniti državnu blagajnu. Pitanje je, recimo, kojeg smisla ima mogucnost koju vam daju kod ishodovanja rješenja za bavljenje takvom djelatnošcu da to bude na tri, šest ili dvanaest mjeseci, kad ce vaša davanja uvijek biti ista - za cijelu godinu. Takve stvari posebno bune starije osobe, koje se najcešce i bave iznajmljivanjem, istaknuo je Brajkovic.

Jednu je takvu kaznu platila Albina Penco i to, kako nam je ispricala, zbog kašnjenja s uplatom boravišne pristojbe za samo tri dana. Iznajmljivacicu Eugeniju Miloš inspekcija dosad nije posjetila, ali uvjerena je da problema ne bi trebalo biti, posebno od kad je proucila vodic i uvjerila se da ima sve što je potrebno.Slasticarka Dragica Lukin koja s obitelji iznajmljuje sobe naglasila je da su ukljuceni i uvjeti za koje su vec znali, ali nigdje dosad nisu bili tako eksplicitno navedeni.

Svi su naši sugovornici pohvalili objavu vodica, no slažu se i u necemu drugome. "Inspekcija bi u prvom redu trebala djelovati edukativno i preventivno, a ovaj je njihov potez dobar prvi korak u tom pravcu. Tek nakon što iznajmljivaci ponove prekršaj, oglušavajuci se na upozorenja i upute inspektora, imaju smisla represivne mjere. U tom smislu bi se trebali založiti i za kažnjavanje i iskorjenjivanje i dalje vrlo prisutnog iznajmljivanja na crno", istaknuo Brajkovic. (Piše Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter