Nužna županijska strategija za osobe s invaliditetom

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U povodu završetka projekta "Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini", danas je održana konferencija za novinare u Društvu distrofičara Istre na kojoj su o projektu govorili Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre, Vesna Grubić, direktorica Hrvatskog pravnog centra te Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom čiji je ured bio vanjski suradnik u provedbi ovog projekta. Projekt su provodili Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Društvom distrofičara Istre, Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada

Varaždina te udrugom osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca.

Popis želja

Ukratko su predstavljeni rezultati projekta koji je započeo u travnju 2013. godine, a financiraju ga Europska unija i Ured za udruge Vlade RH, dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva podržala provedbu projekta kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

- Projekt se provodio na području Istarske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije, a samo u Istri anketirano je 333 od ukupno 1.017 obuhvaćenih osoba u ove tri županije. Projektom se nastoje poboljšati kapaciteti udruga osoba s invaliditetom te ojačati suradnja između njih i tijela lokalne i regionalne samouprave u području suzbijanja diskriminacije i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, posebno u vezi izrade županijske strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji. Važan dio provedbe projekta bilo je i besplatno pravno savjetovalište za osobe s invaliditetom, istaknula je između ostalog Vesna Grubić te naglasila da je u Istarskoj županiji, na temelju provedene ankete, vidljivo da su u Istri udruge dobro povezane i dobro organizirane te da postoji nadležno povjerenstvo za osobe s invaliditetom kojemu je upućen i nacrt Strategije.

- Strategija je zapravo popis želja pa je pitanje što će se od toga usvojiti i provesti. Uočeno je da postoje potrebe za pravnim savjetovanjima i to po pitanju invalidskih mirovina, poticaja ili prednosti pri zapošljavanju, rekla je Grubić.

Kako je rekao Davor Komar, projekt je odobren 2010. godine s ciljem osnivanja županijskog povjerenstva za osobe s invaliditetom.

- Povjerenstvo je osnovano odlukom župana 2013. godine, a sada smo postavili okvire nacrta strategije i uputili ga Povjerenstvu i Skupštini Istarske županije na daljnju proceduru. Bude li po našim planovima, u ožujku iduće godine trebala bi biti usvojena, istaknuo je Komar.

Prisutna diskriminacija

Istaknuo je da osobe s invaliditetom u Istri najviše muči nedostatak edukacije, nemogućnost zapošljavanja, nedostatne zdravstvene usluge, socijalne skrbi i dostupnost ortopedskih pomagala.

Pravobraniteljica Slonjšak je rekla da je projekt pokazao da je nužna edukacija pojedinaca i društva u cjelini radi podizanja svijesti o ponašanju prema osobama s invaliditetom, kako bi se smanjila diskriminacija koje ima u raznim oblicima, od provokacija do predrasuda, te da bi se prihvatilo u društvu da su osobe s invaliditetom ravnopravne. Najčešći oblik diskriminacije su nečinjenje, odnosno propuštanje razumne provedbe, a konkretno je to vidljivo u neadekvatnoj podršci u obrazovanju ili u drugim područjima, kao i nekvalitetno radno mjesto. Smatra da bi o tome trebala postojati i sudska praksa bez koje neće biti zakonskih promjena.

- Od 2009. godine do danas prema zakonu o diskriminaciji bilo je samo 15 predmeta u sudskim postupcima. Iako pomaka na bolje ima, ti predmeti nisu toliko značajni i kvalitetni da bi doveli do izmjena zakonskih odredbi, istaknula je Slonjšak. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter