Nužna revizija zdravstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ministar zdravlja Rajko Ostojic u utorak je, u svom prvom javnom nastupu, najavio reviziju zdravstvenog sustava s obzirom na to da je, kazao je, financijska situacija dramaticna sudeci po onome što je vidljivo iz izvješca o poslovanju u prvih devet mjeseci koje mu je predao njegov prethodnik.

Ostojic kaže da financijsko izvješce o radu HZZO-a i bolnica pokazuje da su prihodi veci od rashoda, ali da se zapravo radilo o "igri s produženim rokovima placanja" pa su tako rokovi placanja za lijekove na recept produženi sa 130 na 180 dana, za skupe lijekove s 30 na 90 dana, kao i programi transplantacije i intervencijske kardiologije.

Zbog produženih rokova placanja dospjele obveze, istaknuo je, u izvješcu iznose 450 milijuna kuna ili oko 10 posto ukupnog duga, no, kada bi se poštivali rokovi placanja i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, dospjele obveze iznose 2,1 milijardu kuna i cine 50 posto ukupnog duga.

Slicno je, dodao je, i s bolnicama koje imaju 3,1 milijardu kuna pravih obveza u prvih devet mjeseci ove godine.

- Državi je neophodan cisti start i inzistirat cu na reviziji, ne zato da se gleda u prošlost, jer je premijer Milanovic rekao da to necemo raditi i ne da optužim bilo koga, ali radi poštovanja prema gradanima inzistirat cemo na cistom startu cijelog proracuna, svih resora, ukljucujuci i Ministarstvo zdravlja.

Možda nema kostura u ormaru, a možda ima, ali ono što sam vidio je da nema puno financija, rekao je Ostojic.

Iz tog je razloga najavio i mogucnost da se sadašnji 3-postotni zdravstveni doprinos koji placaju umirovljenici s mirovinama višim od 5.100 kuna ne ukine u potpunosti, vec smanji na jedan posto.

Ministar zdravlja rekao je i da bi Vlada na prvoj sjednici 3. sijecnja prvo trebala imenovati njegovog zamjenika, dok ce Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji biti prvi zakon iz podrucja zdravstva koji ce Vlada mijenjati.

Odmah iza toga to bi se trebalo dogoditi i sa Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoci. Ostojic je gradanima zajamcio i da se u hrvatskom zdravstvu u njegovom mandatu nece ponoviti monopol privatnog sektora.

Upitan je li upoznat s problemom nove zgrade Klinike za tumore koja nije predana na korištenje zbog financijskih prijepora s izvodacem, Ostojic je rekao da ga je prethodnik upoznao s problemom, da je i sam prije nekoliko dana obišao zgradu te da ce taj problem pokušati riješiti.


Podijeli: Facebook Twiter