Nužna demografska obnova Pazina

Lista HDZ-a za vijeće Grada Pazina (M. RIMANIĆ)
Lista HDZ-a za vijeće Grada Pazina (M. RIMANIĆ)

HDZ-ova lista za Pazinsko gradsko vijeće, koja na izbore izlazi sa sloganom "Novo vrijeme - nova snaga", nudi promjene u gradu u kojim već 20 godina vlada IDS, rekao je na predstavljaju liste njen nositelj Stjepan Gabrić.

- Pazin je prije dva desetljeća bio grad u koji se zbog posla i standarda dolazilo živjeti, a danas svi iz njega odlaze. Dosadašnje vlasti mnogo su toga obećavale, ali sve je ostalo na idejnim rješenjima koja su Grad koštale velike svote novaca.

HDZ u Gradskom vijeću i gradonačelnik Ivan Bubić će to promijeniti, ponajprije pronalaženjem kvalitetnih investitora, poticanjem, subvencioniranjem, kreditiranjem, savjetovanjem, educiranjem i informiranjem poduzetnika.

Ovim aktivnostima približit će im se EU fondovi, omogućiti efikasnije gospodarenje gradskim zemljištem i imovinom. Uz to poticat će razvoj svih grana poljoprivrede i  turizma. Grad Pazin mora ostati sjedište županije, a treba mu vratiti status industrijskog i trgovačkog središta, rekao je Gabrić.

Posebno se osvrnuo na demografsku sliku grada iz kojeg mnogi, a pogotovo mladi, odlaze u potrazi za poslom. Stoga HDZ za demografsku obnovu Pazina planira potpore za djecu i to prvorođeno pet tisuća kuna, za drugo sedam tisuća kuna, a treće i svako sljedeće 10 tisuća kuna.

Uz to, mladim obiteljima treba omogućiti poticanu stanogradnju, jer ova od tisuću eura po kvadratu to nikako nije. To je tržišna cijena stanova, kaže Gabrić i dodaje da nema razloga da kvadrat stana iz poticane stanogradnje košta više od 700 eura. Dodaje da će se uz aktivnosti u gradu velika pozornost posvetiti selima, zapravo mjesnim odborima i to kroz komunalno opremanje uz sadržaje koji će omogućiti bolji životni standard na tim prostorima.

Nada Bartolić Paulišić dodala je da će se veća pozornost posvetiti zaštiti okoliša, sanaciji postojećih izvora zagađenja, a građane će poticati na recikliranje otpada. U takvom okolišu moći će se kvalitetnije prezentirati bogata kulturna i prirodna baština grada Pazina i njegove okolice, poručila je ona. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter