Nužan rast neto plaća

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u petak na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da je u Hrvatskoj nužan rast neto plaća, kazavši da je za to potrebno sinergijsko djelovanje države i poslodavaca.

Kako je kazao, plaće su glavni pokazatelj životnog standarda hrvatskih građana te su stoga izuzetno važne, a njihov rast nužan.

"Sve makroekonomske pokazatelje i poboljšanja trendova u javnim financijama treba pretočiti prije svega u životni standard", naglasio je.

Marić je kazao da demografski trendovi i kretanja zasigurno predstavljaju glavni izazov i problem u Hrvatskoj, a kao problem naveo je i nedovoljnu usklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada.

Naglasio je da država mora ići u smjeru daljnje fiskalne konsolidacije, uključujući smanjenje deficita i javnog duga, kao i daljnjeg poreznog rasterećenja.

Rekao je da postoji svijest o prenormiranosti u državi i društvu, te je stoga potrebno u većoj mjeri uklanjati administrativne barijere.

Pri isticanju najzaslužnijih za doprinos pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, Marić je na prvom mjestu naveo otpornost i prilagodljivost hrvatskih poduzetnika te pozitivno gospodarsko okruženje i pristupanje tržištu Europske unije.

Kazao je da brojne pozitivne makroekonomske pokazatelje prate i pozitivni trendovi na tržištu rada, a i po pitanju zaposlenosti, kao jednog od ključnih indikatora oporavka, ostvaren je određen pozitivni pomak na razini oko jedan posto.

Istaknuo je i pozitivne efekte porezne reforme, navevši da je dovela do ukupnog poreznog rasterećenja od 2,5 milijarde kuna, pozitivno djelovala na povećanje raspoloživog dohotka stanovništva, dok je rasterećenje za gospodarstvo izravno utjecalo između ostalog na ulaganja i zapošljavanje.

Apostrofirao je i važnost stabilnosti poreznog sustava, kazavši da prečeste izmjene poreznih propisa treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Po projekcijama i procjenama Ministarstva financija, rekao je Marić, u trećem ovogodišnjem tromjesečju će biti ostvarena značajno bolja i viša stopa rasta u odnosu na prethodna dva, poglavito vođena jako dobrim performansama hrvatskog gospodarstva u ljetnim mjesecima.

Negativni efekti vezano za situaciju u Agrokoru, napomenuo je, svedeni su na puno manji obujam od prvotnih predviđanja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kazao je da se u nastavku dijaloga s Vladom treba vidjeti što se i kako može kratkoročno i dugoročno promijeniti te u kojem smjeru krenuti.

Pritom je mišljenja da reforme nisu teške i bolne.

"Biti će bolne jedino za one koji žive na bazi kaosa, ali za sve one koji gledaju dugoročno, svaka promjena koja uređuje sustav, koja nam smanjuje troškove i vrijeme provedeno u državnim institucijama, sigurno će biti dobra reforma koja i kratkoročno, ne samo dugoročno, može pokazati svoje rezultate. Pogledajte samo koliko je mala promjena u porezu na dohodak već donijela efekata na potrošnju, a u tom smjeru treba ići dalje", kazao je Majetić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter