Nutella žrtva borbe protiv debljine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Spasimo Nutellu!", zavapili su talijanski mediji nakon što je ovoga tjedna Europski parlament izglasao prijedlog prema kojem bi reklamiranje prehrambenih proizvoda koji u sebi sadrže vece kolicine soli, šecera i masnoca bilo strogo ograniceno, dok bi kompanije koje ih proizvode morale na prednjoj strani pakiranja vidljivo istaknuti kolicinu kalorija, masnoca i soli koje namirnica sadrži.

Takvo oznacavanje hrane dio je napora da se Europa ucinkovitije bori protiv sve veceg problema pretilosti. No, na prijedlog Europskog parlamenta Talijani su reagirali vrlo oštro, uvjereni da bi takve oznake mogle uplašiti kupce i odvratiti ih od kupnje jedne od najpoznatijih talijanskih slastica, Nutelle, ali i drugih slatkiša.

Osim medija, reagirao je i talijanski ministar poljoprivrede Giancarlo Galan. Europski portali prenose da je Galan novinarima kazao da "ponekad tek stroga primjena pravila otkriva njihovu glupost", da je prijedlog Europskog parlamenta nazvao besmislenim te da je u Bruxelles poslao oštro pismo u kojem traži mekši pristup europske administracije.

Mediji navode i da su iz kompanije Ferrero, proizvodaca popularnog namaza od lješnjaka i cokolade, porucili da europska pravila ne bi smjela regulirati najintimnije dijelove privatnog života. Italija ce još imati prilike spasiti Nutellu buduci da prijedlog moraju odobriti sve zemlje clanice EU-a. Ocekuje se da novo oznacavanje hrane nece biti usuglašeno i prihvaceno prije 2012. godine.

No, i ovakav prijedlog, koji se Talijanima cini rigoroznim, navodno je samo kompromis. Prema pisanjima pojedinih medija, prehrambena industrija uložila je ogromni iznos eura u lobiranje da bi sprijecila da europarlamentarci prihvate još jednostavnije oznacavanje hrane za kakvo se zalažu zdravstvene udruge.

Tako je Europski parlament odbacio mogucnost da se u oznacavanje hrane uvede jednostavan sustav semafora, sa crvenim, žutim i zelenim oznakama koje bi kupca upozoravale na više ili niže udjele soli, šecera i masnoca u pojedinom proizvodu.


Podijeli: Facebook Twiter