Nušic se vraca u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog ljeta Brijuni ce biti Itaka kazališnih Odiseja iz regije - receno je na predstavljanju 12. sezone teatra Ulysses u Novinarskom domu, kojim su povodom najavljene dvije nove premijere - "Odisej" Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog i "Pokojnik" Branislava Nušica u režiji Lenke Udovicki.

Kazalište ce u srpnju i kolovozu osvojiti još jedan prostor - Ljetnu pozornicu na Velikom Brijunu - na kojemu ce gostovati Samuel Finzi iz Deutsches Teatra iz Berlina, s Gogoljevim "Dnevnikom jednog ludaka", a novitet je i bujniji popratni program koji cine izložbe i koncerti.

Tematske poveznice dviju premijera su lutanja, putovanja i povratci kuci - motivi usadeni u temelje Odiseje, ali i satiricne komedije "Pokojnik" srpskog komediografa Branislava Nušica, o covjeku koji je zabunom proglašen mrtvim i nakon nekoliko godina izbivanja vraca se u svoj grad.

- Na neki nacin, ovo je i povratak Branislava Nušica u Hrvatsku, gdje dugo godina nije prikazivan, rekla je redateljica Lenka Udovicki koja ovaj komad drži najboljim Nušicevim djelom, a u njegovu postavljanju okupila je mocan autorski tim s kojim vec dugo suraduje. Scenograf je Deni Šesnic, skladatelj Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac, a glume Zijah Sokolovic, Branislav Zeremski iz Ateljea 212, Filip Deletic, Katarina Bistrovic Darvaš i drugi.

Što se pak tice "Odiseje", redatelj Aleksandar Popovski kaže da je, otkako je sredinom devedesetih otišao iz Makedonije u Dansku i postao teatarski "bezdoman", sanjao da s grupom kreativnih ljudi koje je susretao na svojim putovanjima, napravi predstavu o suvremenoj Itaki - a našao ju je baš na Brijunima.

U predstavi "Odisej", koja je nastala u koprodukciji cijelog niza kazališnih kuca i festivala s podrucja bivše Jugoslavije, glume Nikola Ristanovski, Boris Isakovic, Jasna ?uricic, Branko Jordan, Anita Mancic, Svetozar Cvetkovic, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i drugi.

- Koliko nam je bitan Homer, ali i Joyce, vidi se i po nazivu našeg kazališta. Ceka nas joj postavljanje Joyceova "Uliksa"..., napomenula je Udovicki. Reprizama se kazalište Ulysses vraca ishodištu: igrat ce se "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, predstava koju je od premijerne izvedbe u kolovozu 2001. godine vidjelo 30.000 ljudi; zatim "Cabaret Brecht: Zadrživi uspon Artura Uija" redateljice Udovicki.

U popratnom programu najavljeni su koncerti Urban&4, Rundek Cargo Trio, Vlatka Stefanovskog, Brace Teofilovici, Miroslava Tadica. Intrigantnom se cini i medunarodna izložba fotografija "Europa - izmedu dokumenata i fikcije" koju prireduje zaklada Erste. (M. HRGOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter