Nulti dan Sajma knjige posvećen knjižničarima

Aljoša Pužar i Aleksandra Horvat
Aljoša Pužar i Aleksandra Horvat

Nulti dan Sajma knjige u Istri održan je u srijedu, a gošća nultog Doručka s autorom, koji od ove godine vodi Aljoša Pužar bila je Aleksandra Horvat, vrsna poznavateljica bibliotekarstva, i dugogodišnja profesorica na Bibliotekarstvu zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Aljoša Pužar ju je definirao doajenkom hrvatskog knjižničarstva, a na pitanje je li je zadovoljna onime što se s knjižnicama dešava odgovorila je da nije zadovoljna činjenicom da ne postoji nacionalna strategija te da bi mnoge stvari trebalo izmijeniti radi postojanja reda o autorskim pravima, posebice kada je digitalna građa u pitanju.

- Knjižnice su odraz društva, središte su svega, a standardizacija je u svemu tome jako važna. Standardi su itekako potrebni da bi olakšali knjižničarima stvari. Hrvatsko knjižničarsko društvo trebalo bi, osim za struku, lobirati i za korisnike, a standardi bi trebali postojati jer i među knjižničarima ima različitih stavova, kazala je Horvat.

Bilo je govora i o etičkoj ulozi knjižnica, uz prisjećanje na "d" ormare gdje su bile sakrivene knjige koje su bile zbog nečega "opasne", a i o činjenici da bi knjižničari, ukoliko nečega nema u njihovim knjižnicama, trebali korisniku reći gdje to može pronaći, te o tome da su knjižnice i čitanje jako usko povezani. Također, tematiziralo se o (ne)čitanju, ulozi i funkciji knjižnica te o brojnim drugim temama vezano uz knjižnice, u što se uključila i publika ovoga doručka - knjižničari. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter