Nuklearka Krško prošla najnoviji sigurnosni test

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost objavila je u utorak da je nuklearka Krško uspješno prošla višegodišnje testiranje sigurnosti svog djelovanja, koje takvi objekti moraju položiti jednom u deset godina.

"Nakon tri godine intenzivnog pregleda svih značajnih sigurnosnih aspekata nuklearke Krško novim smo rješenjem zajamčili da ona može nastaviti s radom. Time je ispunjen uvjet iz njene dozvole za rad po kojemu se takav pregled mora obaviti jednom u svakih deset godina", navela je u obavijesti za javnost uprava za nuklearnu sigurnost.

Sigurnosni pregled nuklearke u Krškom obavilo je više desetaka stručnjaka, djelatnika nuklearke i njenih kooperanata-podizvođača, a pozitivne rezultate pregleda potvrdila je i međunarodna skupina nezavisnih stručnjaka.

Riječ je o drugom takvom sigurnosnom pregledu krške nuklearke u njenoj povijesti. Treći će biti izveden prije kraja isteka sljedećeg desetogodišnjeg razdoblja. Tada će ponovni pozitivan rezultat biti uvjet za odobrenje produženog rada nuklearke, nakon isteka njenog prvotno planiranog životnog vijeka djelovanja.

U slovenskoj upravi za nuklearnu sigurnost ističu da se zadnje ispitivanje sigurnosti rada nuklearke poklopilo s dodatnim stresnim testovima rada nuklearke koji su u nuklearnim centralama uvedeni nakon nesreće u Fukušimi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter