Nuicu tužba za bespravnu gradnju mola u Medulinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Joze Nuica (46), poduzetnika iz Poreca, vlasnika i direktora tvrtke Baxmar, pulsko Opcinsko državno odvjetništvo podiglo je optužni prijedlog zbog kaznenog djela bespravne gradnje. Nuic se tereti da je od travnja 2007. do 23. sijecnja 2008. godine u Medulinu, kao investitor i izvodac radova, gradio kameni mol dužine 29,5 i visine od jednog metra od morskog dna do krune nasipa. Nuic je to ucinio, navodi se u optužnom prijedlogu, na pomorskom dobru koje je temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama opce dobro i od interesa za Republiku Hrvatsku, a bez prethodno ishodovane potvrde glavnog projekta. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva je stoga nakon donošenja Rješenja o uklanjanju navedeni mol prisilno uklonilo.

Podsjetimo, rijec je o molu u uvali Burle u Medulinu gdje je Nuic izgradio apartmansko naselje. Mol je izgraden za privez plovila, pored vec postojecih koje su dugo godina koristili mještani. U nadi da ce se gradnja zakonski urediti, slucaj su prijavili Opcini nakon cega je uz dva prethodna upozorenja komunalnog redarstva i Lucke kapetanije Ministarstvo zaštite okoliša nakon inspekcijskog nalaza u svibnju 2008. godine pocelo s rušenjem ne samo Nuicevog, vec i ostalih molova. Nakon rušenja Nuic je sazvao konferenciju za novinare rekavši da je tada srušen i mol ispred apartmana koji je kupio i koji je ondje još od rimskog doba. Kazao je da ga je popravio, a ne betonirao. Takoder, tada je ustvrdio da je rušenje obavljeno na inicijativu tadašnjeg nacelnika Jukopile i Lorencina, a sve to, ustvrdio je Nuic, da bi netko dobio koncesiju na taj dio obale. Jukopila i Lorencin te su tvrdnje odmah opovrgnuli.

Osim po rušenju molova u Medulinu, Nuic je široj javnosti poznat i kao osoba bliska Ivicu Pašalicu za kojeg je njegova tvrtka Baxmar u naselju Paradiž blizu Svetog Kirina izgradila vile s bazenima «teške» cetiri milijuna eura. Nadalje, bio je  predsjednik udruge »Naš Porec« koja je na predzadnjim lokalnim izborima imala svoju nezavisnu listu, a dobila je dva mandata u Gradskom vijecu. Takoder, spominjao se i u aferi s inspektorom porecke ispostave Porezne uprave Željkom Severcem (48) iz 2007. godine kada je uhicen zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno jer je od ožujka do srpnja 2003. godine, prilikom provodenja poreznog nadzora nad tvrtkom Baxmar iz Poreca, Nuicu rekao da mora platiti porez od milijun kuna iako za to nije imao zakonske osnove, a ne bi li mu tobože umanjio porez, inspektor je Nuicu ponudio da mu ovaj sagradi kucu u Matulinima.


Podijeli: Facebook Twiter