Nudistička plaža na Valovinama, adrenalinska na Galebovim

Galebove stijene (D. ŠTIFANIĆ)
Galebove stijene (D. ŠTIFANIĆ)

Nedavno je i u Puli održana radionica u sklopu izrade Regionalnog plana upravljanja i uređenja morskih plaža u Istarskoj županiji. Među brojnim zanimljivostima, tada je Ivo Kunst sa zagrebačkog Instituta za turizam naveo da je oko 500 tisuća kupača ove sezone u prosjeku bilo na istarskim plažama, pa je svakom na raspolaganju bilo tek oko tri metra kvadratna prostora, što pak znači da su istarske plaže već sada prekapacitirane.

Naglašeno je da zbog tih činjenica treba razmišljati o stvaranju novih, posebno s obzirom na činjenicu da se broj smještajnih kapaciteta i dalje povećava, a broj plaža ostaje isti.

Bilo je riječi i o tematiziranju plaža, kao i činjenici da je među gradovima koji je kandidirao najviše plaža, čak 27, radi financiranja iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, upravo Grad Pula, nakon Rovinja (31 plaža) i Medulina (30 plaža). Upitali smo stoga nadležne u Gradu Puli, zašto nema kandidirane niti jedne nudističke plaže ili plaže za pse ili pak plaže za partijanje. Također, Grad smo upitali na koji bi način plaže trebale biti uređene te što je s gradskim kupalištima?

"Grad Pula priključio se programu i u suradnji s Istarskom županijom, kandidirao 29 pulskih plaža ukupne površine 76.286 četvornih metara plažnog prostora", piše tako na početku odgovora nadležnih iz Grada Pule.

Pula je kandidirala nudističku plažu i ona se vodi pod radnim nazivom Valovine II, a vezano za upit oko plaže za pse kojih je u Puli nekoliko, iste su predviđene posebnom odlukom te nisu predmet tematizacije. Predložene su i dvije plaže za mlade, odnosno Saccorgiana i Ferijalni savez, a uvrštena je i Adrenalinska plaža u blizini pećine na Galebovim stijenama.

Kupališta Stoja i Valkane srednjoročnim planom koncesioniranja usvojenim od strane Gradskog vijeća Grada Pule, planira se dati u koncesiju u periodu od 2015. do 2018. godine. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter