Nudio Kosu informaciju o atentatoru za 15.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a u Rijeci provode kriminalisticko istraživanje nad Mirom ?uricem (41) zvanim Bombaš iz okolice ?akova zbog sumnje da je pocinio kazneno djelo iznude na štetu Ede Kosa.

Primopredaja iznudenih 15 tisuca eura dogodila se u centru Rijeke, ali je, po svemu sudeci, novac donijela sasvim druga osoba, a ne Kos. No, ?uric je kasno shvatio da je upao u klopku.

Dosadašnjom istragom utvrdeno je da je osumnjiceni ?uric od poreckog dogradonacelnika Kosa tražio novac u zamjenu za informacije o ranije pocinjenim kaznenim djelima nad njim. Krim-istraga provodi se i nad tri žene u dobi od 27, 32 i 40 godina, zbog sumnje da su pomagale ?uricu.

Na Edu Kosa, dogradonacelnika Poreca, inace istarskog gradevinskog poduzetnika i donedavno celnika poreckog IDS-a, dva puta je pokušan atentat, 2006. postavljanjem eksploziva pod automobil ispred gradske vijecnice u Porecu, kada je za dlaku izbjegao smrt, te 2010., prije osam mjeseci, kada ga je netko sacekao pred obiteljskom kucom u Kukcima i pokušao na njega pucati iz neposredne blizine.

Otkako je Kos u studenom prošle godine izbjegao još jedan atentat, dobio je 24-satnu policijsku zaštitu pa još više cudi da se netko uopce išao poigravati s iznudom, jer je morao pretpostaviti da je policijski nadzor bio sveobuhvatan. Stoga u ovoj fazi istrage ostaje nejasno kako je ?uric imao informacije o mogucem pravom pocinitelju atentata na Kosa, i to u dva navrata, kada je za jedan bio i sam osumnjicen.

Bit ce zanimljivo pratiti tijek istrage koja ce rasvijetliti i mnoge druge detalje u pozadini slavonsko-istarskih lobija na tlu Istre. Prema informaciji iz MUP-a, ?uric bi iz Rijeke trebao biti prepracen istražnom sucu Županijskog suda u Puli. (S. KLEVA/Novi list)

Edo Kos i dalje ne zna ništa o uhicenju iznuditelja
- Kao što sam vec rekao, nisam upoznat sa slucajem uhicenja. Sve što znam, doznao sam iz medija. Ne znam ni koga su uhitili, ni zašto. Ako i jesu uhitili nekoga tko ima neke veze sa mnom, valjda ce me državni organi pozvati i reci mi o cemu se radi. Predmete vodi USKOK, a ja s njima nemam nikakvih kontakata, rekao nam je Edo Kos koji je u srijedu, izmedu ostalog, decidirano tvrdio da nije bio žrtva iznude. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter