Nudimo svoja rješenja za sva otvorena pitanja

Kandidati za gradonačelnika, njegovih zamjenika i vijećnika SDP-a (M. RIMANIĆ)
Kandidati za gradonačelnika, njegovih zamjenika i vijećnika SDP-a (M. RIMANIĆ)

Nećemo i ne želimo davati obećanja koja ne mislimo ostvariti i u koja osobno ne vjerujemo. Ne želimo gomilati programe neko realne i dohvatne stvari, poručili su kandidati SDP-a Pazina na javnom predstavljanju svog programa s kojim izlaze pred birače na predstojećim lokalnim izborima. Stoga kandidat za gradonačelnika Boris Demark i kandidati za njegove zamjenike Suzana Jašić i Dean Velenderić poručuju biračima poručuju "Nudimo svoja rješenja".

Prvo treba zaraditi pa onda trošiti

Govoreći o gospodarskom programu, jer najprije treba zaraditi da bi se moglo trošiti, kaže Jašić, a uz potpore poduzetnicima u gospodarskim djelatnostima istakla je potpore poljoprivredi i turizmu. Naglasila je kako SDP, kad osvoji vlast u gradu, planira donijeti program mjera pod nazivom "Poduzetan grad", kojem je dodala i projekt "RaSTEM" koji se odnosi na poticanju razvoja STEM područja. Ovomu će doprinos svakako dati i pazinske škole, stoga je najavila ponovo uvođenje matematičko-informatičkog programa u srednju školi i predmet informatiku osnovnu školu. Poticaj razvoju poljoprivrede, kaže Jašić, ostvarit će se pomoćima  stavljanja u funkciju neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, a sustavom otkupa i lokalnih tržnica omogućit će se plasman poljoprivrednih proizvoda. Na taj će se način lokalni poljoprivredni proizvodi moći plasirati i u turizmu, čiji je razvoj jedan od glavnih prioriteta pazinskih SDP-ovaca. Osim kvalitetne hrane turistima Pazin nudi brojne prirodne i kulturne znamenitosti, ali i bogatu sakralnu baštinu koju treba približiti turistima, a poticanjem gradnje smještajnih kapaciteta omogućit će se duži boravak turista na Pazinštini. Jašić je poručila kako će SDP Pazin učiniti gradom suradnikom i partnerom građana, a jačanjem mjesne samouprave i sudjelovanjem stručnjaka i zainteresirane javnosti u donošenju odluka jačat će se lokalna demokracija. U tomu će značajnu ulogu imati građanske inicijative, a racionalne će se odluke donositi na temelju argumenata.

Poticati nadarene i pomagati potrebite

Odgoj i obrazovanje su među najkvalitetnijim društvenim djelatnostima, smatra Demark, a kako bi se unaprijedile i svima dale jednake mogućnosti treba poticati nadarene i pomagati onima kojima je to potrebno. Stoga učenicima osnovne škole treba osigurati besplatne udžbenike, a srednjoškolcima i studentima stipendije. U domeni zdravstva i socijalne skrbi zdravstvene usluge treba svima učiniti dostupnima, a roditeljima kvalitetnijim predškolskim odgojem pomagati u skrbi za djecu. Skrb za osobe starije životne dobi najbolje se očituje u projektu gradnje Doma za starije osobe, čemu je Demark posvetio najviše vremena svog izlaganja. No, nije izostavio kulturu i sport koje su značajne za zajednicu, stoga će se poticati njihov napredak i razvoj. O projektu "Pazin kao grad u pokretu" kojim će se povećati dostupnost sporta djeci govorio je Dean Velenderić. On je istako i važnost komunalne infrastrukture, a pogotovo širokopojasnog Interneta kao jednog od preduvjeta razvoja gospodarskih aktivnosti. On se posebno osvrnuo na nužnost obnove Zemljišne knjige k.o. Pazin, koje je jedna od glavnih prepreka investicijama. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter