Nudimo ribu, ali gosti bi baš školjke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog zabrane izlova školjki tvrtka Irida, koja ima svoje uzgajalište dagnji i kamenica na Vrhu Lima, obustavila je proizvodnju. Teškoce s poslovanjem imaju i u restoranima najposjecenijeg izletišta zapadne Istre u Limskom kanalu. Kako kaže voditeljica restorana Fjord Jadranka Sošic, u Limski kanal se dolazi ponajprije zbog dagnji.

"Kada gostima kažemo da ne služimo dagnje, razocaraju se. Upravo smo imali turiste iz Rusije koji su htjeli probati dagnje. Obicno gostima ponudimo neke druge školjke ili ribu, ali oni bi željeli probati baš dagnje. Srecom da smo na kraju sezone, pa nije navala kao ljeti, inace ne znamo kako bismo gostima objasnili zbog cega se dagnje ne poslužuju", kaže Sošic.

Medutim, školjke se u Limskom kanalu uzgajaju puno manje nego nekad, a razlog je tome schengenska granica zbog koje se školjke moraju voziti preko granice na Rupi, što zbog udaljenosti nije isplativo. U Cromarisu, koji ima najviše uzgojnih jedinica, zbog toga su ogranicili proizvodnju samo na domace narucitelje, a povecat ce je kada Hrvatska ude u Europsku uniju.



Porecki restorani u pravilu ne nude školjke jer je na snazi zabrana. Mirjana Sluga, koja vodi ugledni lokalni restoran Hrast, poznat po ponudi svježe hrane iz mora, rekla nam je da se drži uputa, ali i da je primijetila da u nekim restoranima ipak nude školjke.

"Gosti, naravno, traže školjke, uvijek ima zainteresiranih, ali objasnimo im zašto ih nemamo i da je rijec o prirodnom procesu, da se radi o biotoksinima. Mislim da treba biti iskren i dosljedan, premda biotoksini u školjkama vjerojatno nekima nece naškoditi, dok su drugi ljudi osjetljivi na školjke u bilo kojim uvjetima", kaže Sluga.

Restoran Cardo u starom gradu, koji takoder nudi morske specijalitete, zatvoren je prije tjedan dana, a vlasnik Edi Dekovic rekao nam je da je školjke imao u ponudi do posljednjeg dana i da nije bilo nikakvih reakcija. Sani Baric iz Dvi murve, starog poreckog restorana, kaže da vec sedam-osam dana nemaju školjke u ponudi.

"Neki ih gosti, naravno, traže, ali onda im objasnimo zašto ih nemamo, kako su nas obavijestili iz uzgajališta u Taru, odnosno Vabrigi i Limskom kanalu", kaže Baric.

Ribar i ugostitelj Mario Bernobic, koji ima plažni ugostiteljski objekt u Santa Marini, veli da je školjke prodavao prije zabrane, dakle u razdoblju kada su vec sadržavale biotoksine jer je, kako nam je rekao, prošlo sedam-osam dana od otkrivanja vece koncentracije bakterija do zabrane distribuiranja.

"Niti jedan gost mi se nije žalio. Znam da može doci do bolova u želucu, proljeva i povracanja, ali i ja sam jeo školjke u tom istom razdoblju i nisam imao nikakvih smetnji", veli Bernobic.


Podijeli: Facebook Twiter