Nudi se zakup 30 gradskih prostora u užem središtu

Prostor na Kapitolinskom trgu 2 predviđen je za galerijsku ili trgovinsku djelatnost (N. LAZAREVIĆ)
Prostor na Kapitolinskom trgu 2 predviđen je za galerijsku ili trgovinsku djelatnost (N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula krajem travnja raspisao je javni natječaj za davanje u zakup velikog broja gradskih poslovnih prostora. Na natječaju se tako nudi zakup za čak 30 poslovnih prostora, od čega je većina u najužoj starogradskoj jezgri pa je očito da Grad namjerava popuniti poslovne prostore u središtu uoči nove, prema svim najavama, rekordne turističke sezone.

Proširenje i obogaćivanje ponude

- Intencija Grada je poticanje gospodarskog razvoja, proširenje i obogaćivanje ponude u Puli za sve građane i turiste koji dolaze u naš grad, te da se prije svega otvore nova radna mjesta. Želimo da naši sugrađani i turisti imaju ponudu koja zadovoljava njihove potrebe, a svakako nas veseli što će se na taj način zaposliti ljudi, komentirao je Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Najskuplju početnu cijenu zakupa na ovom natječaju ima poslovni prostor na adresi Sergijevaca 49 i 51 gdje je dozvoljena trgovinska djelatnost - ekskluzivan butik odjeće i obuće (osim sportske opreme) poznatih robnih marki. Prostor površine 201 četvorni metar daje se u zakup po početnoj cijeni od 24.120 kuna, odnosno 120 kuna po kvadratu. Toliku cijenu kvadrata ima još samo prostor u Sergijevaca 32, koji ima istu namjenu, a 142 kvadrata nude se po početnoj cijeni od 17 tisuća kuna.

Čak 22 poslovna prostora daju se u zakup po početnoj cijeni od 30 ili 40 kuna po kvadratu. Riječ je o prostorima u Kandlerovoj 23 i 3, Kapitolinskom trgu 2, Flaciusovoj 10, Sergijevaca 4, 14, 35, 51, Prolazu kod kazališta 2, Anticovoj 11, Zagrebačkoj 6 i 8 te 21, Scalierovoj 4 i 24, Smareglinoj 1, Radićevoj 10, Trinajstićevoj 4 i 16 te Trgu 1. istarske brigade 10/III i 17. U tim su prostorima dozvoljene trgovinska djelatnost, trgovine prehrambenim proizvodima, galerije-trgovine, pekarsko-slastičarska djelatnost i uredi.

Od ostalih prostora na natječaju se nalazi onaj u Ciscuttijevoj 12, površine 36,4 kvadrata za trgovinu odjeće i obuće, kojem je početna cijena zakupa 3.640 kuna, odnosno sto kuna po kvadratu. Prostor u Dalmatinovoj 1, površine 191,5 kvadrata za ugostiteljsku djelatnost nudi se po početnoj cijeni zakupa od 15.316 kuna, odnosno 80 kuna po četvornom metru, dok se jednaka djelatnost može otvoriti u Smareglinoj 2 gdje se 58 kvadrata nudi po početnoj cijeni zakupa od nešto više od četiri tisuće kuna. Po 60 kuna za kvadrat nude se, pak, poslovni prostori u Veronskoj 6, Flaciusovoj 4 i Laginjinoj 4, namijenjeni ugostiteljskoj i trgovinskoj djelatnost.

Bankovne garancije od 100 tisuća kuna

Usmeno nadmetanje provest će se u Komunalnoj palači 17. svibnja s početkom u 12 sati. Za određene prostore zainteresirani ponuditelji su u obvezi dostaviti obvezujuće pismo namjere banke da će, ukoliko izlicitiraju poslovni prostor za koji se natječu, prilikom zaključenja ugovora dostaviti neopozivu bankarsku garanciju za osiguranje plaćanja. Za prostore u Sergijevaca 14, Ciscuttijevoj 12, Veronskoj 6, Zagrebačkoj 21 i Istarskoj 9 garancija iznosi 50 tisuća kuna, dok za Kandlerovu 23, Sergijevaca 4 i 35, te Zagrebačku 6 i 8 iznosi 75 tisuća kuna. Za prostore u Sergijevaca 32, 49 i 51 ta garancija iznosi čak sto tisuća kuna.

- Natječajem su određena sredstva osiguranja plaćanja za poslovne prostore koji se nalaze u samom centru grada, odnosno za one poslovne prostore za koje je izgledno da će se, s obzirom na uređenost, atraktivnost i frekventnost lokacije na kojoj se nalaze, kao i interes potencijalnih zakupnika, početna cijena zakupa nerealno povećati u odnosnu na početnu zakupninu, kao i samu gospodarsku situaciju. Naime, dosadašnji natječaji su pokazali da se početna cijena zakupa poslovnih prostora koji se nalaze u Ulici Sergijevaca, kao i poslovnih prostora na frekventnim lokacijama licitacijom povećava čak i za više od sto posto, pojašnjavaju iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter