NYT: Karzai tajno pregovara s talibanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai tajno pregovara s talibanima nadajući se da će ih uspjeti uvjeriti da se pomire s njegovom vladom, prenosi New York Times pozivajući se na neimenovane afganistanske i zapadne dužnosnike.

Karzaijev glasnogovornik nije bio dostupan za komentar, no Times navodi da je glasnogovornik potvrdio informaciju o kontaktima te ih ocijenio pozitivnima.

Dužnosnici su za list rekli kako pregovori započeti na inicijativu talibana dosad nisu postigli nikakve rezultate, unatoč tomu što bi mogli pomoći da se objasni sve veće Karzaijevo iskazivanje neprijateljstva prema Washingtonu.

U studenome prošle godine, istodobno kada su navodno tajni pregovori počeli, Karzai je rekao da će nastojati izbjeći potpisivanje bilateralnog sporazuma o sigurnosti sa SAD-om dok ne završe predsjednički izbori u travnju. Nakon dva mandata na funkciji predsjednika zakon Karzaiju više ne dopušta ponovno kandidiranje.

Američki predsjednik Barack Obama, nezadovoljan što Karzai ne želi potpisati sporazum trebao bi se u utorak sastati s najvišim vojnim zapovjednicima u Bijeloj kući te s njima razgovarati o budućnosti američke misije u Afganistanu.

Odnosi između dviju zemalja naglo su pogoršani zbog Karzaijeva odbijanja da potpiše sporazum. Washington je najavio kako trupe odande namjerava povući nakon 2014., osim u slučaju da se sporazum uskoro potpiše. U tom bi se slučaju mlade afganistanske snage sigurnosti talibanima morale suprotstavljati same, a diplomati strahuju da bi se s tim teško nosile bez američke financijske i vojne potpore. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter