NSNO: Konzum donirao tonu i pol hrane za potrebite

Zahvaljujući dobrom odazivu građana, skladište udruge je puno (Arhiva)
Zahvaljujući dobrom odazivu građana, skladište udruge je puno (Arhiva)

Predstavnici i djelatnici Konzumove trgovine u Šijani donirali su pulskoj humanitarnoj udruzi "Naš san njihov osmijeh" 1.500 kilograma namirnica pred istekom roka trajanja u periodu od listopada do prosinca prošle godine. Kako kaže voditelj udruge Igor Loparić, zahvaljujući njima i vrijednim volonterima koji su u što kraćim periodima morali podijeliti takvu vrstu donacije, tonu i pol hrane nije završilo u smeću već u domovima potrebitih.

Donirala i Puljanka

- Radi se o donaciji hrane u vrijednosti od 14.400 kuna, koja je podijeljena našim skrbnicima s područja Pule. Trenutačno na taj način opskrbljujemo namirnicama šest, sedam obitelji s područja grada. S Konzumom smo krenuli lani u rujnu s takvim donacijama, za početak smo dogovorili da svaki utorak i četvrtak oko 11 sati podižemo hranu kojoj taj dan ističe rok i odmah je popodne podijelimo. Prvo smo obavijestili naše korisnike da li se slažu da dobiju takvu hranu i svi su se složili. Bilo bi super kad bi nam se donirala hrana barem 2-3 dana prije tog roka jer ovako je dosta teško, moraš isti dan uzet hranu, donijeti u skladište, popisati ju i napraviti ulazni dokument i onda odnijeti obiteljima i napraviti izlazni dokument. Da nam ju daju barem 2-3 dana prije isteka, onda bi mogli i više puta tjedno uzimati, rekao je Loparić.

Početkom rujna i Puljanka je donirala jednu veću količinu hrane koja im je ostala nakon zatvaranja trgovina, ali osim Konzuma nitko više ne donira hranu pred istekom roka trajanja na taj način, iako to mogu učiniti u skladu s člankom 9. Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane.

Skladište zatvoreno

Nažalost, mnogi supermarketi još uvijek bacaju prevelike količine hrane. Podsjetimo, budući da je i ove godine njihova akcija "Jedna za druge" polučila odlične rezultate te je skladište u Koparskoj 52 puno, ono će biti zatvoreno do utorka, 24. siječnja, kako bi se volonteri koji su danonoćno naporno radili ipak malo odmorili. U slučaju hitnoće ili brze intervencije u pomoći, skladište će uvijek rado otvoriti kadgod to bude potrebno, kao i za sve organizacije koje kasne s isporukom donacija za netom završenu akciju.

Besplatno pravno savjetovalište

Humanitarna udruga "Naš san njihov osmijeh" poziva građane Pule kojima je potrebna pravna pomoć da se odazovu na dežurstvo studenata Pravnog fakulteta iz Pravne klinike u Zagrebu koje će se održati danas od 13 do 16 sati u prostorima Udruge na adresi Koparska 52. Kako bi dobili pravni savjet ili pomoć potrebno je najaviti svoj dolazak na broj mobitela 099/308-3750 ili na facebook stanicu "Naš san njihov osmijeh" i dogovoriti željeni termin. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter