NSK dnevno posjeti tisuću ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK) u Zagrebu protekle je godine dnevno u prosjeku posjetilo oko tisuću korisnika, a učlanilo ih se više od 18 tisuća, rekla je glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko na današnjoj proslavi Dana NSK, izvijestivši o aktivnostima te knjižnice u 2013. godini.

Prošlu godinu obilježilo je smanjenje proračunskih sredstava koja su, u odnosu na 2010. smanjena za 42,12 posto, istaknula je Seiter Šverko, ocijenivši da je to znatno o otežalo poslovanje, osobito kod nabave građe, održavanja opreme i nabave materijala za poslove zaštite, mikrofilmiranja i digitalizacije građe te utjecalo na razvoj knjižničnih usluga, osobito razvoja digitalnih usluga i informatičke infrastrukture.

U isto vrijeme Knjižnica je u odnosu na 2010. povećala prihode za 1,3 milijuna kuna koji su uloženi u redovito poslovanje, istaknula je, napomenuvši da dio planiranih projekata nije ostvaren zbog nedostatnih sredstava. U svjetlu podatka kako su sredstava za kupnju građe bila 40 posto od nabave iz 2012., ravnateljica je izvijestila da je ukupna prinova u protekloj godini bila oko 72.9 tisuća jedinica građe, a obveznim primjerkom zbirka Croatica povećana je za 63 tisuće jedinica.

NSK je, među ostalim, prošle godine uspostavila sustav autorske naknade hrvatskim autorima za posudbe u knjižnicama, na portalu European Library bila je predstavljena kao knjižnica mjeseca što je imalo značajan odjek, postala je pridruženi član europskog projekta Europeana novine i članica središnjeg europskog portala Digitalnog akademskog repozitorija DART Europe. Knjižnica je redovito je prisutna i na društvenim mrežama, a bilježi i rast korištenja portala i digitalnih usluga, istaknuto je.

Na svečanome obilježavanju Dana NSK dodijeljena je i Nagrada te knjižnice knjižničarskom savjetniku Iliji Pejiću iz Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru, za poseban doprinos knjižničarskoj struci i razvoju hrvatskog knjižničarstva.

Primivši nagradu, Pejić je izrazio zadovoljstvo što je ona odlazi izvan Zagreba, kao poruka potpore svim onim narodnim knjižnicama koje zbog smanjenih sredstava sve teže rade, kao i školskim knjižnicama "koje skoro ni ne nabavljaju novu građu".

Dan NSK u Zagrebu obilježava se 22. veljače, na dan kada je 1483. dovršena prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu Rimskoga dvora. Riječ je o prvome misalu u Europi koji nije otisnut latinicom, a svjedoči o društvenome, gospodarskome, kulturnome i intelektualnome potencijalu Hrvata u drugoj polovici 15. stoljeća. Kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže, preuzeto iz tog Misala, najstarije inkunabule na hrvatskome jeziku.

U predvorju knjižnice postavljena je izložba "Jeste li znali? Iz almanaha hrvatske kulture", na kojoj su predstavjleni najznačajniji i najzanimljiviji podatci iz Knjižnice. Izložba otkriva koja sve blaga NSK čuva, od jedinog primjerka najstarije poznate hrvatske glagoljaške početnice iz 1527. i prve hrvatske gramatike Bartola Kašića iz 1604. do kultnog plakata Borisa Bućana za balet "Žar ptica" i najveće zbirke strip-crteža Andrije Maurovića.

Na današnjoj svečanosti u predvorju NSK nastupio je ansambl Groovy Acapella. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter