NP Paklenica: Spašeni češki penjači

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) uspješno su završili rano jutros u Nacionalnom parku Paklenici akciju spašavanja dvoje čeških penjača koji su jučer ostali zarobljeni na visini od oko 160 metara.

Penjači nisu ozlijeđeni, priopćeno je iz HGSS-a.

Oni su se jučer na stijeni Debeli kuk penjali tzv. slovenskim smjerom, dužine 200 metara. Nakon uspona su krenuli u spuštanje uz pomoć užeta (absajl) prema podnožju, ali na udaljenosti od 40 metara od vrha stijene zapelo im je uže. Svi njihovi napori da oslobode uže bili su bezuspješni i ostali su u bezizlaznoj situaciji pa su na koncu odlučili pozvati pomoć.

Zadarsku stanicu HGSS-a o tome je obavijestio Županijski centar sinoć u 1.43 sati te je 18 članova Gorske službe spašavanja ubrzo krenulo je prema kanjonu Velike Paklenice. U podnožje stijene postavili su reflektore kojima su osvijetlili dio na kojem su se nalazili alpinisti. Potom su se pripadnici HGSS-a okolnim smjerom popeli do vrha stijene, odakle su jednog spašavatelja, u ponoć i 40 minuta, spustili do dvoje Čeha, koji su bili neozlijeđeni, ali prilično žedni. Zatim su ih uz pomoć "svetog Bernarda" - sistema za podizanje - podigli do vrha stijene, a nakon toga je uslijedio spust uz pomoć užeta.

Akcija je okončana je u 4 sata i deset minuta, navodi se u priopćenju HGSS-a. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter